USA:s förbund i krismöte om dambråket

Uppdaterad
Publicerad

Stödet för USA:s hockeydamer är kompakt i striden mot sitt förbund om bättre villkor.

Tilltänkta ersättare till VM har tackat nej samtidigt som det ryktas att nationens NHL-stjärnor planerar att bojkotta herr-VM senare i vår.

I kväll sitter USA:s ishockeyförbund i krismöte.

Ishockey-VM i Plymouth, USA, startar på fredag och det är fortfarande oklart om hemmanationen kommer till start.

Vad som händer om USA, som vunnit de tre senaste mästerskapen, inte kan ställa ett lag på isen är höljt i dunkel.

Ishockey-VM

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt skriver i ett sms till TT att de inte fått någon information från det internationella förbundet.

Krismöte i kväll

Enligt USA Today kommer styrelsen i USA:s ishockeyförbund (USA Hockey) att sitta i krismöte under kvällen, svensk tid. Tidningen uppger att parterna såg ut att vara överens angående förbättrade villkor – både ekonomiskt och träningsmässigt – vid förhandlingar förra veckan.

Men förbundsstyrelsen röstade ned förslaget som organisationens egna förhandlare tagit fram tillsammans med spelarnas representanter.

Efter det har förbundet försökt få andra amerikanska spelare att ställa upp i VM, men fått nobben.

Enligt USA Today ska förbundsstyrelsen med 91 röstberättigade i kväll rösta om samma förslag – en gång till.

”Låt oss skapa historia”

”Låt oss ta tillfället i akt att för spelarnas och USA Hockeys skull skapa historia tillsammans och förbättra sporten för alla – flickor, pojkar, kvinnor och män. Den här överenskommelsen har en potential att bli en förändring för alla”, skriver spelarna i ett uttalande.

NHL:s spelarfack NHLPA har tidigare uttalat sitt stöd för de amerikanska damerna och spelaragenten Allan Walsh skriver på Twitter att det bland de amerikanska NHL-stjärnorna pratas om att bojkotta vårens herr-VM.

Walsh

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet