Vancouvers JT Miller (nummer 9), Elias Pettersson (40) och Brock Boeser (6) firar 3–1-målet mot Minnesota. Foto: TT

Vancouver vann – Pettersson fortsatt mållös

Uppdaterad
Publicerad

Elias Pettersson jagar vidare efter NHL-karriärens första slutspelsmål.

Men i 4–3-segern mot Minnesota, när Vancouver utjämnade playoffserien, kom den unga svenska stjärnans första poäng.

Vancouver utjämnade playoffserien mot Minnesota till 1–1 efter 4–3-seger i Edmonton i Stanley Cup-slutspelet.

Men Canucks stjärncenter Elias Pettersson får fortsätta vänta på NHL-karriärens första slutspelsmål. För andra matchen i rad blev 21-åringen mållös, men däremot innebar Petterssons assist till Borck Boesers 3–1-mål i andra perioden – hans första slutspelspoäng.

Pettersson riskerar avstängning

Pettersson har hittills varit hårt uppvaktad i playoffserien mot Minnesota och i slutet av den andra matchen tacklade han Minnesotas Ryan Hartman bakifrån mot huvudet vid sargen.

Den amerikanske forwarden fick ledas av isen och spelade inte mer. Svensken kan granskas och straffas för förseelsen och riskerar eventuellt en avstängning. Härnäst möts Vancouver och Minnesota på torsdag kväll svensk tid.

Årets rookie i fjol

Elias Pettersson, årets rookie i NHL förra säsongen, gör i år sitt första slutspel efter att Vancouver i fjol misslyckats med att ta sig dit. I den coronaförkortade grundserien noterades Tre Kronor-spelaren för 27 mål och 39 assist på 68 matcher.

Vancouver, som förlorade den första playoffmatchen mot Minnesota med 0–3, spelade upp sig i den andra matchen och svenske målvakten Jacob Markström var återigen bra i kassen – den här gången utan misstag som senast – och räddade 32 av 35 skott med en räddningsprocent på 91,4.

Visste vad som behövdes

– Vi visste att vi behövde göra en stormatch och många olika spelare höjde sig. Vi kämpade hårt i 60 minuter och det är det som behövs i slutspelet, säger 30-årige Markström efter matchen.

Minnesota skapade lite nerv med två sena reduceringar, men Vancouver vann en match där Canucksbacken Alexander Edler blev poängbäste svensk med två assist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.