Vann första Kirunaderbyt på 32 år

Publicerad

Säsongspremiär.
Första hockeyderbyt i Kiruna sedan 1986 – då var det nykomlingen Kiruna AIF som fick fira vinsten.

Med Kiruna AIF:s uppflyttning till Hockeyettan är Kiruna Sveriges enda stad med ett stadsderby på herrsidans tre högsta serier. AIF startade om sin seniorverksamhet för tre år sedan och har nu klättrat upp till samma nivå, division 1, som stadskonkurrenten Kiruna IF.

Men ha två lag som delar på Lombiahallen, sponsorer, istid och intresse har varit långt ifrån smärtfritt (se reportaget ur Sportspegeln den 25 mars här).

I kväll möttes alltså rivalerna i ett derby för första gången på 32 år, 1 523 personer på läktarna, i en händelserik kom först AIF i kapp, tog ledningen och sedan kvitterade IF till 2–2. Oavgjort var det även efter tre perioder och förlänging, och matchen gick till straffar.

Där såg målvakten Carl Hjälm till med sin räddning att AIF tog extrapoängen och vann det laddade mötet med antagonisten Kiruna IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer