Norska rysaren – världens längsta hockeymatch

I den elfte perioden, åtta och en halv timme efter nedsläpp 18.00, stod slutligen Storhamar som segrare – i den längsta matchen i ishockeyns historia. ” Det var helt sjuk, ett krig i elva perioder”, säger Storhamars målvakt Oskar Östlund till SVT Sport.

Det femte kvartsfinalmötet mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg i den norska högstaligan ville aldrig ta slut.

1-1 efter ordinarie matchtid och mötet gick till förlängning, en förlängning som bara fortsatte och fortsatte.

Och 00.52 i natt så slogs det officiella världsrekordet och mötet mellan Storhamar och Sarpsborg blev samtidigt den längsta hockeymatchen i historien.

Därmed var det tidigare rekordet, från 1936 då Detroit Red Wings och Montreal Maroons spelade i totalt 176 minuter och 30 sekunder, slaget.

Jensen matchhjälte

Mötet i norska Hamar skulle dock fortsätta ett tag till innan Joakim Jensen blev matchhjälte när han satte 2–1-målet till allas lättnad.

– Det var fint att se att det tillslut gick in. Kul också att ligan får lite mer ljus, den förtjänar faktiskt ett bättre ryckte än vad den har, säger Storhamars målvakt Oskar Östlund.

”Helt sjukt”

Spelarna var helt slut och många av fansen hade gått hem när avgörandet kom i den elfte perioden, efter 217 (!) minuter och 14 sekunders speltid.

Då var klockan 02.32 och det hade gått åtta och en halv timme sedan nedsläpp.

– Det var helt sjuk, ett krig i elva perioder. Jag har aldrig haft på mig min målvaktsutrustning så länge och hoppas att jag aldrig behöver göra om det här, säger Östlund.

Svenska målvakter

Samuel Ward i Sarpsborg-målet fick tillslut ge sig.

– Det kändes nästan overkligt att pucken gick in tillslut. Det är jobbigt att tappa en sådan viktigt match, men samtidigt infann det sig en lättnad att tillslut få kliva av, säger Ward till SVT Sport.

Bägge lagens svenska målvakter blev utsedda till matchens bästa spelare.

Storhamars Oskar Östlund tog 92 av 93 skott och Samuel Ward i Sarpsborg stod för 94 räddningar på 96 skottförsök.

Segern innebär att Storhamar har vunnit tre matcher mot Spartas två i kvartsfinalserien som avgörs i bästa av sju matcher.