Pesonen matchhjälte när Växjö straffvann

Två SHL-debutanter presenterade sig med mål i premiärmötet mellan Växjö och Brynäs.

Men när matchen avgjordes i straffläggning var det Janne Pesonen som blev Växjö-hjälte i 4-3-segern.

– Det var som en premiär ska vara, som ett kosläpp på våren, säger hemvändaren Viktor Fasth till Cmore efter att ha spikat igen i straffläggningen.

Första perioden tillhörde gästerna och sex minuter in i matchen kunde Samuel Asklöf läckert styra in 1-0 på backskott från Jusso Ikonen.

Arvid Lundberg stack emellan med en kvittering innan Brynäs-nyförvärvet Aaron Palushaj fick presentera sig med 2-1-målet i powerplay sent i perioden. Amerikanen höll i pucken, hittade inga passningsalternativ och drev fram hela vägen till skott och mål.

I andra perioden växlade Växjö upp rejält. Unge Linus Högberg visade fin speluppfattningen när han serverade Janne Pesonen ett friläge och finländaren kunde överlista David Rautio till 2-2.

Kort därefter fick en SHL-debutant ge Växjö ledningen för första gången i matchen. Joel Persson – i division 1 förra säsongen – dundrade in 3-2-målet från backplats i powerplay.

”Som ett kosläpp på våren”

I sista perioden visade Brynäs nytt prov på effektivitet i sitt powerplay. Lucas Carlsson med ett tungt slagskott och Viktor Fasth hann inte med i sidledsförflyttningen efter Lukas Kilströms assist. 3-3 var ett faktum och det skulle krävas förlängning i matchen.

Där stod David Rautio för matchens räddning när han stoppade Tuomas Kiiskinen och Robert Rosén i ett två mot noll-läge med en vig benparad.

I straffläggningen var Janne Pesonen ende man att sätta en straff och Växjö vann 4-3.

Viktor Fasth var nöjd med återkomsten till SHL.

– Det var en publikfriande match. Det var som en premiär ska vara, som ett kosläpp på våren. Brynäs spelar med hög fart och vi försöker göra detsamma, säger Fasth till Cmore.

– Jag kan nog göra en hel del bättre. Men vi får två poäng och då får vi vara nöjda.