Växjö till semifinal Foto: Bildbyrån

Säsongen över för Linköping – Växjö till semi

Uppdaterad
Publicerad

Förlängning avgjorde i SHL:s sista levande kvartsfinalsserie och det var hemmalaget Växjö som tog hem segern och därmed går till semifinal.

Lagen hade gjort exakt lika många mål, tretton vardera, inför matchen. De hade skjutit lika många skott, 127 vardera, och efter 60 minuter spel i kvartsfinalsseriens sjätte match så krävdes också förlängning. Men väl där så var det återigen Växjö som var vassast. Laget tog sin fjärde raka seger i kvartsfinalsserien och är därmed klara för semifinal.

Matchvinnare blev Robert Rosén, som först assisterade till kvitteringen i matchens 58:e minut. I förlängning så var det samme Rosén som på ett direktskott överlistade duktige David Rautio i LHC:s mål.

– Det är så skönt. Vi fick en väldigt tuff start på den här matchserien, men har kommit tillbaka och att vi vinner fyra raka visar på en enorm styrka, säger matchvinnaren Robert Rosén till C More.

Linköping började bäst

I fyra av fem matcher har laget som gjort första målet sedan vunnit matchen, så när Chad Billins gjorde kvällens första mål var det upplagt för seger för gästande Linköping. Ett slagskott från blå, där Nichlas Hardt föredömligt täckte Växjös målvakt, var Billins målrecept.

Och när David Rautio storspelade i LHC–kassen så var det än mer som talade för att gästerna skulle skaka fram en sjunde avgörande. I mittenperioden stod han för en handfull kanonräddningar, där den svettigaste kom tre sekunder innan periodslut. Liggandes slängde Rautio upp plocken och fångade pucken på Erik Josefssons närskott.

Men Växjö skulle komma igen. Med tre minuter kvar av matchen tog de ut målvakt Cristopher Nihlstorp och det gav utdelning omgående. Målfarlige Richard Gynge gjorde sig fri i bra läge framför mål och fick en fin assist från Robert Rosén. Rosén vann pucken vid sargen, tittade upp och levererade en perfekt pass.

– Så skönt att sätta dit den. Vi har haft svårt att komma till chanser, så det var lägligt, sa Richard Gynge till C More.

– Det är det där Gynge har betalt för. Han hittar en yta, han hittar en väg. Vi vet att vi måste vinna nu, sa Tomas Montén, assisterande tränare i LHC, inför förlängningen.

Fast vann gjorde alltså Växjö. Efter fyra minuters förlängning passade Gynge och kvartsfinalsseriens poängbäste Tuomas Kiiskinen pucken fram till Rosén som på ett direktskott satte pucken mellan benskydden på Rautio.

I semifinal ställs regerande mästarna Växjö mot årets seriesegrare Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.