Växjös Illari Melart stängs av fem matcher efter huvudtacklingen. Foto: TT/Bildbyrån

Växjös Illari Melart stängs av: ”Ett återfall”

Uppdaterad
Publicerad

Växjös Ilari Melart har fått sitt straff efter huvudtacklingen i fredagens SHL-semifinal mot Örebro.

Backen stängs av i fem matcher och missar därmed resten av semifinalserien.

– Det är olyckligt, säger tränaren Sam Hallam till SVT Sport.

Det var i slutet av första perioden mot Örebro som Melart tilldelades ett matchstraff för huvudtackling. Växjöbacken jagade ikapp Örebros Rodrigo Abols och träffade honom med axeln i huvudet med en tackling från sidan.

– Han kommer in och vill separera Abols från pucken och tar initialt ett försök till kontakt med kroppen, men träffar sedan upp mot huvudet. Det är olyckligt och som jag ser det utan intention, men den träffar olyckligt, säger Sam Hallam.

Melart anmäldes till SHL:s disciplinnämnd som nu har meddelat sitt beslut: Melart stängs av i Växjös fem kommande matcher.

– Det är klart att vi vill ha alla spelare tillgängliga, men det är så här det fungerar med både skador och avstängningar. Det handlar mest om hur vi hanterar det och går vidare som grupp. Jag hade förstås gärna haft Ilari på isen, säger Hallam.

Disciplinnämnden pekar på tre nyckelfaktorer som ligger till grund för beslutet:

· Tacklingen träffade motspelarens huvud och har en uppåtgående kraft.

· Tacklingen medför skaderisk

· Det är fråga om återfall i samma typ av förseelse.

För Melart kan hockeysäsongen nu vara över. Det står 1–1 i semifinalserien mot Örebro och han kommer att vara avstängd resten av semifinalen. Skulle Växjö gå till final missar han de inledande matcherna.

KLIPP: Örebro kvitterade mot Växjö – 1-1 i matcher (23 april)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.