Foto: TT

Vegas-svensken hyllas: ”Älskat honom sen augusti”

Uppdaterad
Publicerad

Erik Brännström draftades i första rundan av Vegas Golden Knights.

Lagets general manager är minst sagt nöjd med sitt val.

– Han påminner oss om Ryan Ellis, säger George McPhee till hockeysverige.se.

Nya NHL-laget Vegas Golden Knights hade en angenäm NHL-draft i helgen. Med flera trejder före expansionsdraften hade man hela tre val i första rundan av helgens draft.

Klubbens tredje val i första rundan föll på svenske backen Erik Brännström. 17-åringen var rankad sent i första rundan på de flesta expertlistorna inför draften, men Vegas högg Brännström redan som 15:e spelare.

– Vi kanske hade kunnat ta Erik senare i draften, men man ska ta killarna man vill ha och vi är väldigt nöjda med att vi gjorde det för vi tror att han är en speciell spelare, säger Vegas general magager George McPhee till hockeysverige.se.

”Såg honom i Slovakien”

Svenske Vegas-scouten Dan Labraaten sade till SVT inför helgens draft att man tittade på ”fler svenskar” efter expansionsdraften. Och McPhee bekräftar att man tidigt identifierade Brännström som en önskespelare.

– Vi har älskat honom sedan vi såg honom i Slovakien (Ivan Hlinka Tournament) i augusti. Han påminner oss om Ryan Ellis. Samma storlek och jag tror att Nashville tog honom som 13:e spelare eller något liknande (elfte spelare 2009, reds. anm).

Förhoppningsvis funkar Brännström bättre under McPhee än vad Nashville-stjärnan Filip Forsberg gjorde. McPhee har fått löpa gatlopp sedan han som general manager i Washington trejdade bort Forsberg för Martin Erat och Michael Latta.

Fakta: Topp-50 svenskar i NHL-draften 2017

5: Elias Pettersson, 18, center, Växjö, vald av Vancouver i den första rundan.

7: Lias Andersson, 18, center, Frölunda, vald av NY Rangers i den första rundan.

15: Erik Brännström, 18, back, HV71, vald av Vegas i den första rundan.

17: Timothy Liljegren, 18, back, Rögle, vald av Toronto i den första rundan.

36: Jesper Boqvist, 18, center, Brynäs, valda av New Jersey i den andra rundan.

37: Marcus Davidsson, 18, center, Djurgården, vald av Buffalo i den andra rundan.

38: Gustav Lindström, 18, back, Almtuna, vald av Detroit i den andra rundan.

44: Filip Westerlund, 18, back, Frölunda, vald av Arizona i den andra rundan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.