Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

”Vinna kvartsfinalen är viktigare än propagandahockey”

Uppdaterad
Publicerad

I gruppfinalen i årets OS möttes de igen, Schweiz och Damkronorna.

De möttes i bronsmatchen för fyra år sen. Sverige ledde med 2-0 efter första perioden. Det var inget snack, Damkronorna var det bättre laget. Sen kom raset och Schweiz åkte hem till alperna med bronsmedaljerna runt halsarna.

Den där matchen har varit Damkronornas ledstjärna sedan dess – en ledstjärna hur de inte ska reagera på svängningar i initiativ, tempo och mentalt undertag i matcherna.

Schweiz ville vinna matchen för att slippa Finland i kvartsfinalen. Och gör inget misstag här, underskatta inte styrkan i den målsättningen. Schweiz vill under inga omständigheter möta Finland.

Pyeongchang 2018

Den schweiziska coachen matchade sina offensiva toppspelare urskillningslöst. Det gjorde inte den svenska coachen.

Det här höll på att betala sig för Sverige. Den schweiziska 1-0-ledningen var kassaskåpssäker. Schweiz hade puckinnehav, spelövertag och betydligt fler klara målchanser.

Sverige hade ett bra försvarsspel som, faktiskt, fick ner det schweiziska tempot. Och Damkronorna har Sara Grahn. Jag har skrivit det tidigare, OS 2018 är Sara Grahns examensprov.

Häftigt att följa Grahns resa

För att vinna mästerskapsmedaljer krävs en världsmålvakt. Sara Grahn är på mycket god väg att ta sig dit. Det är häftigt att se henne. Att följa hennes resa.

Vi fick se skickliga schweziska forwards med mycket istid men som ändå inte fick det utrymme de är vana att få. Deras anfallsspel blev långa stunder stillastående. De sköljde inte över Sverige i ständiga snabba spelvändningar.

Sverige malde på. Byte för byte. Minut för minut. Inte låta en usel tekning eller en utvisning påverka. Fortsätta fokusera här och nu. Allt det de lärde sig av bronsmatchen i Sotji 2014 mot schweiziskorna.

Spel mot två mål i stället för ett

När Damkronorna så kvitterar händer väldigt mycket. Dels målet i sig där Sverige gör mål i power play – viktigt. Och målet kommer i en situation där Sverige har bra rörelse i anfallet. Schweiz måste plötsligt ta en massa beslut i egen zon och hamnar på efterkälken. Det fortsatte i spel fem mot fem efter målet. Som från ingenstans byter lagen chanser, det blir spel mot två mål i stället för ett i den enda öppna och svängiga delen av matchen.

Här kommer flera utvisningar på kort tid för Sverige.

Det oroar mig.

Schweiz gör mål och vinner 2-1.

Har Damkronorna bara ett läge mot de bästa lagen? Det trygga rulla-runt-på-fyra-femmor-läget?

Metodiskt gnetande mot motståndarna. Hålla ner deras speed. Lita på att Sara Grahn tar de skott som utespelarna inte blockar?

Klarar inte Sverige att spela MED de bättre lagen?

Samtidigt. SKA Sverige spela de bästa lagens spel? Schweiz kommer med stor sannolikhet att nå bronsmatchen. Schweiz är ett av turneringens fyra bästa lag. Finland kan vara turneringens bästa lag efter USA och Kanada.

Vad är viktigast – vinna eller propagandahockey?

Damkronorna har ett OS-silver 2006, OS-brons 2002 och två VM-brons. Jag vågar påstå att då tog laget, mot de bättre lagen, tekning för tekning, närkamp för närkamp, gnetade, gjorde motståndet frustrerat – och tog sen vara på de få målmöjligheter som gavs.

Vad är viktigast? Att vinna kvartsfinalen eller spela propagandahockey? 

Det viktigaste är att vinna kvartsfinalen naturligtvis. 

Måste växla tempo

För att lyckas med det måste Damkronorna klara av att växla tempo i matchen. Ändra matchbilden. Varva gnet med propaganda. Och det måste ske när Sverige vill att det ska ske.

Damturneringen är tuff för lagen i den sämre gruppen. De får en match mot etablerat motstånd. Sen. Om fyra dagar är det kvartsfinal.

Det blir svårt.

I potten ligger förmodligen inte bara en bronsmatch utan också den skönaste segern av alla i ishockey. Mot Finland.

Fakta: Finland möter OAR på torsdagen i den andra gruppen. Skrällar är en del av elittidrotten men sett till resultaten hittills vinner Finland och möter då grupptvåan i Sveriges grupp. Dvs Damkronorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet