Tre Kronors Linus Ömark, Simon Bertilsson, Pär Lindholm och Oscar Möller firar 1-0 målet. Foto: TT Nyhetsbyrån

Vinst för Tre Kronor i premiärmatchen

Uppdaterad
Publicerad

Tre Kronor befann sig stundtals djupt nere i anfallszon och dominerade spelet offensivt. Efter en skön start för Sverige med en 2-0-ledning efter den första perioden tog Tre Kronor tillslut en seger mot grannlandet med 4-0.

– Det var en jättebra start, det är inte alltid lätt att gå in och vinna matcher, säger SVT Sports expert Jonas Andersson.

Efter lite mer än fem minuter in i den första perioden kunde Per Lindholm, Skellefteåspelaren, inleda det svenska målskyttet. Linus Omark visade upp sin briljans i passningen till Lindholm efter att lugnt och fint fört in pucken i anfallszon. Omark skickade sedan in pucken till Lindholm i slottet som enkelt kunde stänka upp pucken i krysset. Ett skott som Lars Haugen inte hade någon chans på.

– Fasth och Omark är värda att lyfta fram efter den här matchen. Dem var det positiva med den här matchen. Omark ska vara i spetsen och är en sådan spelare som kan ändra matchbilder, säger Jonas Andersson till SVT Sport.

OS i Pyeongchang 2018

Norge drog sedan på sig hela tre utvisningar i den första perioden och Sverige fick chansen till flera powerplay men även spel fem mot tre i 1.30 minuter i slutet av den första perioden. Norge redde däremot ut anstormningarna och Sverige lyckades inte utnyttja sitt läge.

– Sveriges powerplay var inte alls bra. Jag tycker att man ska ändra lite i formationerna och ge mer förtroende åt Omark. Han ska ha en framträdande roll där, säger Andersson.

– Tre Kronor spelade för svårt i fem mot tre, i stället för att göra det enkelt.

Med lite mer än två minuter kvar av den första perioden kunde Sverige däremot utöka sin ledning till 2-0 genom Anton Lander som därmed gjorde sitt sjunde landslagsmål. Ett riktigt grötmål där Simon Bertilsson gick för avslut och Lander slog in returen.

Utvisningar präglade den andra perioden

I stället för mål präglades den andra perioden av heta känslor och en handfull utvisningar. Efter knappa fem minuter in i den andra perioden kolliderade Anton Lander med norske Martin Roymark i mittzon. Roymark körde över Lander i ryggen som föll ned på isen och blev liggandes kvar en kort stund.

– Det är ingen fara, det är sådant som händer, säger Anton Lander till kanal 5 i periodpausen.

Situationen följdes sedan av en annan olycklig sådan när Joel Lundqvist tacklades ned, snurrade runt på isen och hans skridsko sedan tar i norske Kristian Forsbergs ansikte. Efter att Lundqvist hamnade i utvisningsbåset visade Rikard Grönborg och hela det svenska båset en stor irritation över domslutet.

Utöver utvisningarna visade den andra perioden en stor scenförändring där Norge tog över allt mer. Tre Kronor fick smaka på några rejäla anstormningarna där Norge vann skotten med 12-6.

– Sverige släppte in Norge i matchen och blev alldeles för passiva, säger Andersson om den andra perioden.

– Det är mycket mentalt och det är något som Sverige måste prata om. I stället för att bli passiva i det mentala och backa hem skulle de gått för 3-0 tidigare och stängt matchen.

Bortdömt mål fällde Norge

Sverige slog sig till ro och Norge började närma sig en reducering. Efter ett norskt anfall som gjorde att Viktor Fasth tappade balansen i målet och norske Ken Andre Olimb kunde göra 1-2 till Norge trodde man att Sverige hade tappat greppet om matchen. Men domarna var på Sveriges sida och målet dömdes bort efter att Sverige utnyttjat sin Coach's challenge. Videogranskningen visade att det tydligt var en målvakts-interference.

– Jag tror absolut att matchbilden hade sett helt annorlunda ut om Norge hade fått med sig 2-1 målet. Det var bra att Sverige vågade använda sig av den, säger Andersson.

I stället för 2-1 till Norge blev matchsiffrorna 4-0 till Sverige efter ett mål från både Dennis Everberg och Mikael Wikstrand. Wikstrand fastställde resultatet efter han klivit in och gjort mål på sin klubbkompis Haugen med ett distinkt handledsskott.

– Jag tycker inte att 4-0 speglar hela matchbilden riktigt. Det var en tajt match som kunde gått åt bägge håll. Men på det stora hela var det en jättebra start för Tre Kronor. Det är inte lätt att gå in och vinna.

Nästa match för Tre Kronor är på fredag 16 februari där Tyskland står för motståndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet