Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-spelarna vill ha kvar Boork

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports experter vill att Leif Boork lämnar sitt uppdrag som förbundskapten efter Damkronornas sjätteplats i VM. Spelarna vill däremot att han stannar över OS 2018. Det framgår av en enkät som Radiosporten gjort.

Efter uttåget ur VM i samband med kvartsfinalförlusten mot Finland, fick Leif Boork utstå massiv kritik och många ville se honom lämna sin post – bland andra SVT Sports experter Mikael Renberg och Maria Rooth.

Renberg: ”Boork har gjort sitt”

– Leif Boork har gjort sitt och man ska sätta in ett nytt namn. Problemet är inte bara Boorks fel, svensk damishockey måste utvecklas även på klubbnivå. Men han har inte lyckats med Damkronorna på tre VM och då tycker jag att man har gjort sitt, säger Mikael Renberg.

– Jag tycker inte att han kan vara kvar. Det är spelare hemma, som skulle göra det här laget betydligt bättre, och det är en ledarskapsfråga, säger Maria Rooth.

Men spelarna i Damkronorna vill att Boork stannar.

Radiosporten har pratat med 19 av 23 VM-spelare som har fått svara anonymt. Resultatet av undersökningen visar att majoriteten av spelarna i Damkronorna har fortsatt förtroende för Leif Boork som förbundskapten – hela 15 spelare vill att Boork fortsätter över OS i Sydkorea nästa år.

– Vi har jobbat för det här i flera år, byter vi nu så får vi börja om från början, säger en av spelarna.

”Kan inte göra en radikal förändring nu”

– Vi har tio månader på oss tills det smäller. Vi kan inte göra en radikal förändring nu, säger en annan.

– Han har en förmåga att ta egna beslut men samtidigt lyssna på oss spelare, säger en tredje.

Flera av spelarna säger att Boork har bidragit till mer uppmärksamhet för svensk damishockey, men alla spelare är inte positiva till en fortsättning med Boork.

– Han har inte nått några resultat, säger en av spelarna.

– Vi tar oss ingenstans. Det behövs ett modernare ledarskap, säger en annan.

– Laget är bra, men han har inte fått ut max av alla spelare. Han måste få alla att bli inspirerade, säger en tredje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.