Så blev Wennberg en superstjärna i Columbus

Uppdaterad
Publicerad

Han har gjort succé i ett av NHL:s bästa lag – Alexander Wennberg tog chansen när stjärnspelaren Ryan Johansen högst oväntat byttes bort.

– Ingen trodde att vår stjärna skulle bytas bort, vem kunde ana det Men det öppnade upp för mig och nu siktar jag på att bli bäst i världen på den positionen, säger han självsäkert.

Plötsligt hade Columbus en vakans på kanske den viktigaste positionen i laget. Rollen som förstecenter. Från att ha varit en i mängden ville nu organisationen, nej krävde organisationen av svensken att han nu skulle ta sitt ansvar. Draftad i förstarundan innebär också ett visst ansvar, vissa förväntningar. 

– Jag sa åt honom att nu måste du kliva fram. Du har ingen respekt i ligan men du har potential att bli en av de bästa. Visa det, sa klubbens legendariske coach John Tortorella.

Tackar Tortorella

Och som han tog den. Wennberg ledde lagets interna poängliga till för bara några omgångar i slutet av serien och slutade tvåa efter succén Cam Atkinson. Vad än bättre är så gjorde laget succé och tillhörde toppen av NHL trots att ”experterna” tippat de i botten av serien. 

– Hård träning och en mognadsprocess är anledningen till framgången. Jag har lärt mig att ta för mig på ett helt annat sätt här borta. 

Ytterligare anledning kan stavas John Tortorella. Tränaren som öppet utmanat honom att ta nästa steg. 

– Han kunde blåsa av träningar och ställa upp puckar och tvinga mig skjuta när alla andra såg på. Det var hans sätt att få mig att förstå hur viktigt det var att använda skottet och inte bara passa hela tiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.