Modo Hockeys vd Johan Widebro välkomnar tydliga krav från kommunen. Foto: BILDBYRÅN/TWITTER

Tuffare krav på Modo – om kommunen ska stötta

Uppdaterad
Publicerad

Modo Hockey blöder ekonomiskt och har bett kommunen att gå in med pengar.

Klubben kan få sex miljoner kronor, men bidraget kommer med ett krav.

Jobba med jämställdheten – annars inga pengar.

När sportchefen för Modos damlag, Robert Elfving, avgick i veckan tog diskussionen fart om damernas dåliga villkor. Det satsas för lite på damverksamheten, menade han, och tog som exempel träningstider och utrymmen i arenan Fjällräven Center.

Förre tränaren Mikael Nilsson stämde in och berättade att damjuniorerna ibland tvingas flytta sin utrustning medan herrjuniorerna förfogar över tre omklädningsrum, varav ett bara för ytterkläder.

Samtidigt har Modo ekonomiska problem och har bett kommunen om hjälp.

Vid kommunfullmäktige i Örnsköldsvik på måndag väntas det slutgiltiga beslutet om ekonomiskt stöd klubbas igenom.

Föreningen får i så fall driftbidrag på sex miljoner kronor – men samtidigt ställs högre krav på jämställdhetsarbetet.

”Kommer krävas bättring”

En klausul som inte funnits med när Modo tidigare fått ekonomiskt stöd.

Det innebär att de på ett transparent sätt ska arbeta för jämställdhet vad gäller utrustning, lokaler, ersättningar, resor, träningstider, bemötande och andra villkor.

– Helt uppenbart har Modo inte klarat av att hantera verksamheten de har nu på ett jämställt sätt. Så har vi politiker uppfattat saken. Det signalerar beslutet på måndag och nu ställer vi andra krav, säger Anna-Britta Åkerlind, oppositionsråd och kommunstyrelsens andra vice ordförande.

Det kommer att krävas bättring?

– Ja, det kommer det. De måste visa att de gör förändringar och förbättringar, säger Åkerlind.

”Alla lag värderas lika”

Modos vd Johan Widebro är ödmjuk inför att det kan göras mer, men poängterar att Modos damverksamhet är bland de absolut främsta i Sverige.

– Modo var först ut med ett damlag 1969. Vi har ett hockeygymnasium för tjejer där alla våra spelare har gått. Över tid är vi den förening som har satsat mest tid och pengar på damhockeyn, säger han.

Om kritiken mot damernas träningstider och omklädningsrum:

– Både våra damer och juniorer har i princip ett eget omklädningsrum. Förra lördagen flyttade vi till exempel juniorlagen till en annan hall så att damernas premiär kunde spelas i Fjällräven Center. Vi värderar damlaget precis lika högt som alla andra lag, säger Widebro.

Men herrarna har ett toppmodernt omklädningsrum. Det låter inte som att alla lag värderas lika högt?

– Damlaget har ett helt eget omklädningsrum. Och deras förutsättningar står sig jättebra jämfört med andra SDHL-lag. Jag tycker att det blir fel att jämföra herr-, dam- och juniorlag på det viset. Det är olika serier med olika villkor, säger Widebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.