Ishockeytränaren: ”Pressen kommer från föräldrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av tränarna i SVT Sports enkät upplever att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett ganska stort eller mycket stort problem. Hockeytränaren Tom Wesström är en av dem.

– Under årens lopp har jag sett föräldrar som springer på läktaren och försöker styra sitt barn ute på isen, säger han till SVT Sport.

Tom Wesström har varit barn och ungdomstränare i 38 år, mest inom hockey. Nu sedan några år är huvudtränare i AIK:s U12 lag.

Han var en av de 718 tränarna som svarade på frågan i SVT Sports undersökning, och en av de 325 tränarna, 45 procent, som anser att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett stort problem.

Föräldrahets

– Föräldrarna har fokuset att mitt barn ska ju absolut spela TV-pucken och det blir första pressen, första utslagningen skulle man kunna säga. Engagerade föräldrar finns ju hur många som helst, här i AIK har vi fantastiska föräldrar, de vet inte hur väl de vill. Sedan finns det alltid föräldrar som jag tycker har en överambition. Det är den som jag reagerar emot, säger han.

”Hela havet stormar”

Under åren som tränare har han flera gånger mött föräldrar som blivit för engagerade i sitt barns idrott.

– Jag har sett föräldar som springer på läktaren, följer med spelaren inne på isen och försöker styra från läktaren. Hur tänker man då? Det blir ju liksom hela havet stormar. Tränaren skriker där, mina föräldrar skriker där, vad ska jag göra då? Så det där håller vi inte på med.

Ulf Gresté tränar nio-, tio-åringar i Huddinge hockey och delar Tom Wesströms bild av föräldrapress som ett stort problem.

– Vi tränarna två till tre gånger i veckan, men för ett sådant barn kan det blir ytterligare två, tre träningar i veckan. Jag har sett föräldrar som har hyrt egna hallar en lördag- eller söndagmorgon, säger han.

Tror på föräldrautbildning

De närmaste veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. Tom Wesström tror att en föräldrautbildning skulle underlätta inom ishockeyn.

– Det är så mycket att lära sig och förstå hur barnen fungerar. De kan ju sitt barn men de kan ju inte de andra barnen hur de funkar. Det blir ju ett väldigt störande moment när föräldrar håller på och skickar instruktioner från läktaren, det är inte bra kan jag säga.

#föräldrahets – dela ditt perspektiv

De kommande veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Delta på svt.se/foraldrahets.

Enkäten – så gjorde vi

Under mars 2017 skickade SVT Sport ut en webbaserad enkät till 1200 barn- och ungdomstränare. Av de 792 som har svarat har vi valt att fokusera på de som tränar barn och ungdomar som är yngre än 16 år, totalt 770 tränare. Det är de siffrorna som sedan redovisas.

Enkäten skickades till tränare inom sex idrotter: fotboll, handboll, ishockey, simning, gymnastik och friidrott. I de flesta idrotter har vi fått hjälp av specialidrottsförbunden att komma i kontakt med tränarna. I fotboll och simning har vi tagit hjälp av idrottsföreningarna.

Urvalet av tränare är inte statistiskt säkerställd, utan ger en ögonblicksbild av hur tränarna som svarat på enkäten ser på föräldrahets inom ungdomsidrotten.

Läs mer om urvalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet