Martin Haarahiltunen (gul hjälmhuva) gjorde ny VM-succé i Berlin. Foto: Good shoot

Ny isracingsuccé för Haarahiltunen – ligger fyra i VM

Publicerad

27-årige Martin Haarahiltunen utmanar de ryska proffsen i VM-serien. I Berlins Grand Prix slutade Örnsköldsvikssonen på tredje plats i lördags – och var en vurpa från ett nytt finalheat under söndagen. Haarahiltunen ligger därmed delad fyra i VM-tabellen efter sex deltävlingar.

Svensk isracing har inte haft större internationella framgångar sedan legendaren Per-Olof ”Posa” Serenius glansdagar i början av 2000-talet. Martin Haarahiltunen började VM-helgen i Berlin med att sluta trea i årets femte VM-race i lördags.

Haarahiltunen, som endast kört isracing i tre säsonger, låg länge sist i finalheatet men passerade den två-faldige ryske världsmästaren Danil Ivanov på det tredje varvet – och höll den placeringen över mållinjen.

Ligger fyra i VM

Han följde upp det med en ny fin prestation under söndagens sjätte deltävling. Haarahiltunen inledde tävlingen med att besegra 2016 års världsmästare Dimitri Khomitsevich, och slutade trea i grundtävlingen på 13 poäng efter att endast tappat två poäng på fem heat.

I semifinalen låg Haarahiltunen också på andra plats, som hade räckt till final, men blev passerad av Khomitsevich och vurpade sedan av egen kraft.

Totalt sett var helgen i Berlin mycket lyckad för den svenske succémannen, som delar fjärdeplatsen i VM-tabellen med ryssen Sergej Karaschintsev på 68 poäng.

Kommande VM-deltävlingar körs i tyska Inzell den 17-18 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer