Jacob Hård om att Stockholm inte söker OS 2026: ”Väldigt, väldigt trist” Foto: Bildbyrån

Jacob Hård: ”Det är sorgligt”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet om att Stockholm inte kommer att söka vinter-OS 2026. SVT:s kommentator Jacob Hård, som bevakat en mängd olympiska spel, tycker att det är sorgligt.

– Som idrottsälskare känns det verkligen tråkigt att det ska vara ett sådant ekonomisk risktagande att ett land som Sverige inte vågar göra det.

Så sent som i torsdags utsågs Richard Brisius till OS-general för att leda kampanjen men i dag kom alltså beskedet att Stockholm avbryter arbetet med att söka vinter-OS och Paralympics 2026.

SVT:s kommentator Jacob Hård vill inte rikta kritik mot det politiska beslutet i sig, men konstaterar att situationen är tråkig.

– Det går inte att söka ett OS om man inte har en bred politisk, och folklig, uppslutning. Men det känns väldigt sorgligt att ett sådant evenemang ska innebära en så stor ekonomisk risk att det landar i att ett land som Sverige inte vågar söka ett vinter-OS.

”Man ska aldrig säga aldrig...”

Sverige har ansökt om att få arrangera OS sju gånger (sex av gångerna har det gällt vinterspelen) utan att vinna omröstningarna. Senast var Östersunds ansökan inför OS 2002.

Stockholm var även med i processen inför en ansökan om vinter-OS 2022, men drog sig ur i förväg då också.

– Man ska aldrig säga aldrig, men det blir ett nej till nu. Och vi har sökt ett antal gånger förut och inte fått det, jag har ju upplevt ett antal sådana tillfällen. Som när Samaranch (ordförande i Internationella olympiska kommittén 1980-2001) sa ”Albertville” och alla stod på torget i Falun med långa hakor.

Frågan är om det någonsin kommer att bli aktuellt med ett OS på svensk mark igen.

– Det börjar nästan luta att det inte blir det. Som idrottsälskare känns det verkligen tråkigt att det ska vara ett sådant ekonomisk risktagande kring att arrangera ett vinter-OS att ett land som Sverige inte ska våga göra det. Det är väldigt, väldigt trist.

Vill att IOK jobbar på lösning

Jacob Hård hoppas nu att IOK arbetar för att möjliggöra för fler länder att kunna arrangera OS i framtiden.

– Om OS ska kunna bli något för vanliga demokratiska länder så måste det gå att göra det utan att riskera en jättesmäll ekonomiskt. Om det är genom att man hittar enklare lösningar eller om IOK kan garantera mera pengar, har jag inte svaret på.

Ett alternativ som har framförts är att man delar upp OS på flera värdorter, eller kanske till och med i flera länder.

– Ja, där kan vi väl hamna så småningom. Sedan finns det ju något väldigt lockande i att det är ett ställe där alla samlas. Det är en poäng i det också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.