Foto: Hårds historier

Hård: ”Många av de starkaste historierna har handlat om nervositet”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Jacob Hård släpper fyra nya avsnitt (ett femte kommer nästa vecka) av Hårds historier. Här delar han med sig av arbetet med den nya säsongen.

Jacob Hård

Kommentator

När Charlotte Kalla berättar om den obehagliga nervositeten dagen före avgörandet i Tour de Ski 2008 som fick henne att gråta och vilja ”krypa ur kroppen” glömmer jag bort att andas. Det är ett ögonblick med så mycket laddning och intensitet.

När jag nu fått chansen att göra fem nya avsnitt av Hårds Historier om minnesvärda idrottsögonblick och stora idrottspersoner har det inneburit fantastiska möten och överraskande, roliga, starka och rörande berättelser jag aldrig hört, trots att jag var där när det hände.

Många av de starkaste historierna har handlat om nervositet.

Kunde inte sova

Som hur basketcoachen Charles Barton inte kunde sova natten innan han skulle leda den första träningen med Magic Johnson i det svenska ligalaget M7. Hur han var övertygad om att denne basketgigant skulle se rakt igenom honom och avslöja hans brist på kunskap. Hur han skrev och skrev hela natten… ”sen slängde jag bort skiten i alla fall”.

Eller hur Carolina Klüft tidigt lärde sig handskas med sin prestationsångest genom att spexa, leka och fokusera på glädje i stället för resultat. Hur det som utomstående trodde kostade energi i själva verket laddade hennes batterier.

Smittande berättarglädje

Berättarglädjen hos de jag mött igen har varit smittande. Hur volleybollcoachen Anders Kristiansson, som mot alla odds gjorde ett världslag av Sverige, var som ett barn på julafton när han som ung fick se Japan spela på en 16 mm-film som inte fick visas för ofta för att inte slitas ut.

Eller hur den banbrytande maratonlöparen från Norge, Grete Waitz, i vredesmod kastade sina skor på sin man Jack när hon vunnit sitt första New York marathon på världsrekordtid och lovade att aldrig springa en mara igen!

Att välja de fem historier jag valt var inte svårt. Men jag hade lätt kunnat välja tio andra. Att återvända till de här ögonblicken och till dem som skapade dem och få ett vidare perspektiv på sådant som jag aldrig kommer att glömma. Det har varit fantastiskt.

Jag hoppas det kan ge också er som tittar både en nostalgitripp och nya perspektiv.

Se Hårds historier på SVT Play.

Fakta: Nya avsnitt av Hårds historier

I serien ”Hårds historier” minns Jacob Hård tio starka ögonblick som etsat sig kvar under åren som sportjournalist.

Jacob började arbeta på Radiosporten 1980 men lämnade 1986 för att börja arbeta på SVT Sport. Han har främst arbetat som kommentator  för längdskidor och friidrott men även som programledare och reporter. Under åren som sportjournalist har han bevakat en mängd mästerskap däribland 16 olympiska spel på plats. Jacobs första OS gjorde han 1980 under sommarspelen i Moskva.

Under alla dessa år som sportjournalist är det några ögonblick som fastnat hos Jacob, och det är om dessa ögonblick som serien handlar om.

Charlotte Kallas genombrott

När Charlotte Kalla kom till Tour de Ski i mellandagarna 2007 hade hon en fantastisk juniorkarriär bakom sig och var en lovande skidåkare. Tio dagar senare hade hon fått ett genombrott som gick rakt in i den svenska folksjälen. Hennes Tour var en berg-och-dalbana av oförglömliga lopp och dramatiska missöden. Allt krönt av den spektakulära duellen mot finländskan Virpi Kuittunen uppför den brutala slalombacken i Val di Fiemme.

Grete Waitz – banbrytaren

1978 tänkte norskan Grete Waitz lägga ner sin löparkarriär. Den längsta mästerskapsdistansen för damer var 3000 meter och Waitz kände att hon inte hade mer att ge. Då övertalades hon att avsluta karriären med att springa New York maraton. Hon vann på nytt världsrekord och det som skulle vara slutet blev ett startskott. Åtta gånger till stod hon som vinnare i New York; hon satte nya världsrekord och vann guldmedaljer. Hon blev New York-bornas gunstling, en ikon för kvinnlig långdistanslöpning och hennes framgångar banade väg för att marathon blev en mästerskapsdistans för kvinnor.

När Sverige välte Sovjet

Sovjet hade inte förlorat ett EM på över 20 år. Sverige var en lilleputtnation i den globala sporten volleyboll. Den kontroversielle och nytänkande tränaren Anders Kristiansson hade mot alla odds byggt ett framgångsrikt svenskt landslag till hemma-EM 1989. I semifinalen mötte ett starkt nederlagstippat Sverige giganten Sovjetunionen. Inför en extatisk publik i nybyggda Globen skrev Sverige historia i en dramatisk fem-setare.

När Magic kom till Borås

26 oktober 1999 riktades världens blickar mot Borås. Earvin “Magic” Johnson – en av världens främsta idrottspersonligheter – skulle göra comeback och spela i den svenska basketligan för stadens lag som några månader tidigare inlett ett samarbete med legendaren och blivit Magic M7. Det ingen trodde var möjligt blev verklighet. Äventyret slutade med konkurs för klubben men alla som var med fick minnen för livet.

Klüft – med en chans kvar (publiceras16 juni!)

Carolina Klüft stod för sitt livs utmaning vid VM i Paris 2003. Hon hade trampat över två gånger i längdhoppet och hade bara en chans kvar. Året innan tog hon världen med storm när hon dansade, skrattade, spexade och vann EM-guldet i sjukamp som 19-åring. Nu i Paris lyfte hon till en ny nivå och hemmafavoriten Eunice Barber verkade chanslös. Då ställdes plötsligt allt på sin spets i ett enda hopp.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.