”Jag vill bli bäst i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Bara en back gjorde fler poäng i världens bästa liga. Dallas Stars John Klingberg har växt ut till en av världens bästa – men nobbades i Norris Trophy – priset som går till världens bäste back.

– För mig är det inget snack, jag vill bli bäst i världen.

Han har en, på ett personligt plan, magisk säsong i ryggen. 67 poäng på 82 matcher varav 59 assist. Från blålinjen i offensiv zon har han få övermän. Många stjärnforwards i ligan ser med avund på Klingbergs siffror...En offensiv kraft med brister i det defensiva spelet har alltid varit stämpeln på göteborgaren. Efter en stark två-vägs-säsong är den nu på väg att tvättas bort.

– Jag hade ett starkt avstamp i VM i Köln. Den framgången gjorde något med mig. Numera håller jag inte i pucken lika länge. Numera behöver jag av den anledningen inte slita i defensiven på grund av att jag eventuellt tappar puck runt blåa eller röda linjen.

– Jag har aldrig varit en fysisk kraft men jag har ett bra försvarsspel med klubban.

”Får inte Hedman det är det direkt fel”

Under säsongen har han fått förtroende att axla tid i såväl numerärt överläge , hans signum, men även i numerärt underläge. Klingberg är idag en spelare som bidrar i alla delar av spelet vilket innebar att han för första gången var med i diskussionerna kring Norris, priset som går till världens bäste back.

– Jag vill ju dit. Jag strävar efter det. Men i år är priset vigt åt Victor Hedman.

De nominerade är Nashvilles PK Subban, Los Angeles Kings, Drew Doughty och Tampa Bays Victor Hedman.

– Det finns ingen back med det tvåvägs-spelet som Hedman. Han är en urkraft i samtliga aspekter av spelet.

Du säger inte så bara för att han är blågul som du?

– Nej, om inte han får det så är det direkt fel.

”Idag vill man bara spela för Tre Kronor”

Svensk ishockey kryllar av superbackar. Spelande backar. Klingberg väljer att hylla förbundet här.

– Det är deras förtjänat. Ända sedan jag började spela som junior så har jag alltid fått höra att man ska lira offensivt. Våga hålla i pucken. Även backarna med defensiv prägel är idag bra med första-passningen ur egen zon.

Förbundet hyllas också vad beträffar deras förmåga att bygga relationer med spelarna.

– Idag vill man bara spela för Tre Kronor. Man längtar. När man känner att man börjar missa slutspel så ringer man killarna och kollar suget för VM. Både jag och Oliver Ekman Larsson var på det klara tidigt att vi ville spela VM igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.