Foto: Bildbyrån

Åtta Jerringpriskandidater kvar

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårsvinnaren Peder Fredricson har chansen, precis som Bragdguldvinnaren Sarah Sjöström. Däremot kan inte diskuskastaren Daniel Ståhl vinna Jerringpriset.

Fjorton kandidater har bantats till åtta i omröstningen till Radiosportens Jerringpris. Daniel Ståhl, VM-tvåa i diskus, Anna Nordqvist, majorvinnare i golf, och Badou Jack, världsmästare i boxning, är tre namn som har gallrats bort efter den första röstningsomgången.

Kvar återstår en ganska brokig skara idrottare:

Jerringpriset

Sarah Sjöström, som fick priset 2014 och 2015 och var trea i fjol, är föga förvånande med och fajtas om utmärkelsen även i år efter sina fantastiska framgångar i simbassängen.

Peder Fredricson, som tog guld i ridsports-EM i somras, kan bli den första manliga idrottare på drygt 30 år att få Jerringpriset två år i rad.

Fotbollsherrar och Tre Kronor kvar

De VM-klara fotbollsherrarna finns också med bland de åtta slutkandidaterna, precis som Tre Kronor efter guldet i ishockey-VM. Senast ett lag fick priset var 1994, då herrlandslaget i fotboll prisades för sitt VM-brons.

Tove Alexandersson blev femma i Jerringprisomröstningen förra året. Hoppet lever för henne även i år efter trippla VM-guld i både orientering och skidorientering.

En trio som tidigare aldrig har varit i närheten av att vinna priset finns också kvar bland de åtta. Det handlar om Johan Kristoffersson (världsmästare i rallycross), Sofia Olofsson (World Games-vinnare och Europamästare i thaiboxning) och Stefan Olsson (Wimbledonmästare i paratennis).

”Roligt att Sofia Olofsson och Stefan Olsson, som kanske inte är så kända, är kvar bland de åtta. Och lite överraskande att Daniel Ståhl är utslagen”, säger Radiosportens chef Markus Boger i ett pressmeddelande.

De kan vinna Jerringpriset

Åtta kandidater återstår i Jerringprisomröstningen: Herrlandslaget, fotboll, Tove Alexandersson, orientering, Johan Kristoffersson, motorsport, Sarah Sjöström, simning, Tre Kronor, ishockey, Peder Fredricson, ridsport, Sofia Olofsson, thaiboxning, Stefan Olsson, paratennis.

De utslagna, med placeringar: 9) Daniel Ståhl, friidrott, 10) Victor Öhling Norberg, skicross, 11) Max Salminen, segling, 12) Anna Nordqvist, golf, 13) Sandra Näslund, skicross, 14) Badou Jack, boxning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jerringpriset

Mer i ämnet