Hjältar i U21 – men vad händer nu?

Uppdaterad
Publicerad

De gav Sverige fotbollsfeber.

Men frågan är vad som händer med U21-hjältarna nu.

Flera av spelarna går en osäker framtid till mötes.

”Jag vet inte vad som kommer att hända”, säger John Guidetti.

I tisdags blev Sverige U21-EM-mästare. Medan flera omedelbart får återvända till vardagen med spel i allsvenskan väntar en betydligt mer oviss framtid för ett flertal spelare.

Lagets kanske störste profil, John Guidetti, är exempelvis klubblös. Hans lyckade EM, som bland annat innebar två mål, lär inte ha gjort det svårare att hitta en ny klubb.

U21-EM 2015

”Ett bra steg att ta”

Han ryktas bland annat till Sevilla och Benfica.

– Jag har ett möte med min agent på fredag för att diskutera framtiden. Då får vi se om ryktena kring Sevilla är sanna. Men det hade varit ett bra steg att ta, säger han till ABC Sevilla, som flera medier citerar.

En annan spelare som kan byta klubb är försvararen Joseph Baffo. Han har haft svårt att få speltid i Halmstad under våren och flera olika klubbar, både svenska och utländska, har ryktats rycka i publikfavoriten.

– Det är 50/50 att vi kan behålla honom. Vi är i en situation där vi måste lyssna om det kommer bud, säger tränaren Janne Jönsson till SVT Nyheter Halland.

Milosevic till England?

Alexander Milosevic, som har haft svårt att ta en plats i Besiktas, är en annan spelare som det ryktas mycket om. Turkiska NTV skriver exempelvis att både klubbar från Italien, England och Belgien har visat intresse för honom.

Det är med andra ord några intressanta veckor som väntar de svenska U21-guldmedaljörerna.

Svenska U21-truppen, det händer nu

Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn: Vänsterbacken har en fenomenal säsong med FC Köpenhamn bakom sig och var en av Sveriges bästa spelare i EM. Hans agent har bekräftat att Liverpool är ute efter honom.

Joseph Baffo, Halmstad: Överraskade stort under EM och blev en publikfavorit hos de svenska fansen i Tjeckien. Har fått sparsamt med speltid i HBK under våren och det ryktas att flera klubbar, både i Sverige och utomlands, är intresserade av honom. Stor sannolikhet att han byter klubb.

Alexander Milosevic, Besiktas: Skadebekymmer har gjort att den förre AIK-försvararen har haft svårt att ta plats i det turkiska storlaget. Lär byta klubb under sommaren. Intresse sägs finnas i flera olika länder, bland annat England och Tyskland.

Oscar Hiljemark, PSV Eindhoven: Den svenske lagkaptenen fick inte överdrivet mycket speltid i Holland under den senaste säsongen. Sedan tidigare har bland annat Genoa och Sassuolo ryktas ha ögonen på 23-åringen, och efter hans lyckade EM har bland annat Palermo uppgetts gett sig in i jakten på honom.

Oscar Lewicki, Malmö: Kom till Malmö inför säsongen och har ett treårskontrakt. Det har dock viskats lite om att det finns europeiskt intresse för mittfältaren som tog plats i all star-laget, bland annat från Holland. Men då lär det kosta. Det troliga är förmodligen att han blir kvar i MFF året ut.

John Guidetti, klubblös: Hans kontrakt med Manchester City har gått ut och han kan därmed välja själv vilket erbjudande han vill ta. Benfica och Sevilla är två av klubbarna som har nämnts. Dessutom så hoppas ju alltid Feyenoords supportrar att han ska återvända dit.

Filip Helander, Malmö: Har under våren ryktats till grekiska Panathinaikos. Han säger själv till Kvällsposten att det alternativet har svalnat, men att han ändå hoppas på en flytt under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

U21-EM 2015

Mer i ämnet