Macias jagar pallplats Foto: TT Nyhetsbyrån

Judosvenska med segerkänning

Uppdaterad
Publicerad

Svensk judo har gjort omstart efter ett mindre lyckat VM och hösten har börjat lyckosamt.

I Grand Slam-tävlingen i Abu Dhabi är Anna Bernholm finalklar och Tommy Macias nådde kvartsfinal där dock en OS-medaljör blev för svår.

Redan i slutet på september visade de att kapaciteten finns där via bra placeringar i GP-tävlingen i Zagreb. Bernholm blev trea den gången och Macias nådde final där VM-tvåan Rustam Orujov, Azerbajdzjan, dock blev för svår.

Formen är fortsatt där, inte minst bevisat av Anna Bernholm, som tagit klivet upp till 70 kg och det med framgång. Sen tävlingarna i Förenade Arabemiraten ifjol, där hon blev femma, har hon radat upp just topp-femplaceringar. I årets upplaga i Abu Dhabi inledde hon också tryggt, även om matcherna mot både irländskan Fletcher och belgiskan Mansour båda gick tiden ut.

Detsamma gällde semifinalen mot unga och långa tyskan Miriam Butkereit, rankad 78:a i världen men på stark frammarsch. Det blev en avvaktande match som gick till så kallad ”Golden Score” och där avgjorde svenskan med ett skickligt armlås.

Trefaldig Europaetta i final

Nu väntar en högintressant final mot nederländskan Kim Polling, trefaldig europamästare 2013-2015, som också semifinalbesegrade en tyska, Laura Vargas Koch, OS-bronsmedaljör i Rio de Janeiro och vinnare i Förenade Arabemiraten för två år sedan.

För Macias, som var titelförsvarare i 73-kilosklassen, blev det seger i första matchen mot kazaken Shaimerden efter en fasthållning och sen mer dramatiskt i nästa match, mot hemmahoppet Scvortov, som fick avgöras på så kallad ”Golden Score”. I kvartsfinalen väntade riktigt tufft motstånd i form av belgiske OS-trean van Tichelt, en rutinerad 33-åring, som överraskade svensken med en fin teknik och vann på ippon, sportens egen fallseger.

Svensken fick en återkvalsmatch med en bronskamp i potten, men föll på nytt, mot italienaren Basile, olympisk mästare i 66-kilosklassen som nu tagit klivet upp i en tyngre viktklass.

För den tredje svenskan idag, Mia Hermansson i 63-kilosklassen, tog det dock stopp direkt efter förlust mot polskan Ozdoba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.