Tommy Macias har nu fyra raka EM-medaljer. Foto: Bildbyrån

Tommy Macias tog EM-brons i Prag

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Macias lämnar Prag med en EM-medalj i judo.

Han vann bronsmatchen mot italienaren Fabio Basile och har nu tagit fyra raka EM-medaljer.

Det blev inget nytt guld för Tommy Macias i judo-EM i Prag – men däremot ett brons.

Den regerande Europamästaren, rankad sexa i världen i 73-kilosklassen, vann bronsmatchen mot italienaren Fabio Basile på en ippon redan efter drygt 1.30.

– Det var motigt till en början, ingen bra dag. Han tog lite slut fysiskt i kvartsfinalen som han föll i. Oerhört starkt att han lyckades lösa det ändå, säger förbundskapten Robert Eriksson till SVT Sport.

Besegrade OS-vinnaren

Fabio Basile tog OS-guld 2016 i Rio i 66-kilosklassen, men har nu gått upp en viktklass.

Macias, som redan är uttagen till OS i Tokyo, blev på förra EM den andre svensken genom tiderna att plocka hem ett guld. Den här gången föll han i kvartsfinalen mot schweizaren Nils Stump.

Men svensken fick återkvala och vann där mot österrikaren Lukas Reiter.

Störts av höftskada

Macias åkte på en höftskada i genrepet inför EM, en skada som har stört honom. Trots det lyckades han ta sin fjärde raka EM-medalj. Tidigare har han tagit brons, brons och förra året guld.

– Det är smått unikt, säger förbundskapten Eriksson.

För mästerskapets andre svensk, Robin Pacek i 81 kilo, blev det respass direkt mot greken Theodoros Demourtsidis. Därmed minskade OS-chanserna för svensken som deltog i Rio 2016.

KLIPP: Rörigt i judons EM-bubbla (18 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.