Marcus Nyman. Arkiv. Foto: TT Nyhetsbyrån

Nyman klar för VM-semi

Uppdaterad
Publicerad

Svensk judo är i högform ett år före OS i Tokyo. Nu på morgonen blev rutinerade Marcus Nyman klar för VM-semifinal i just Japan – och följer dessutom sin mamma i spåren.

Det kan dessutom bli ytterligare en dammedalj. 

Det är 33 år sen Elisabeth Karlsson tog Sveriges hittills enda VM-medalj i sporten, ett silver som sen väntat på en efterföljare. Just sonen Marcus Nyman blev den som tog upp mästerskapstraditionen med ett sensationellt EM-guld 2010, en framgång som sen följdes av en vild jakt på mer.

Han kvalade in till OS 2012, men åkte på en chockförlust i första omgången, satsade om mot OS i Rio och tog ett EM-brons på väg in mot spelen, men föll i en bronsmatch.

Många trodde att det blev slutet på Nymans fina karriär, han tog en timeout, men höll igång med tävlande i Bundesliga och har nu fått smak på mer på väg in mot OS 2020.

VM i samma arena i Tokyo visar att den väldige Stockholmskillen hittat tillbaka.

På väg fram mot semifinalen har han i morse slagit ut uzbeken Imamov, egyptiern Hazem, Kukolj från Serbien, schweizaren Grossklaus och i kvartsfinal meriterade ungraren Krisztian Toth, tidigare världsmästare och rankad tvåa i världen.

Det blev en ganska bekväm seger för 74-rankade (!) Nyman som i eftermiddagens semifinal ställs mot unga hemmahoppet Shoichiro Mukai, 23-åring som bland annat vunnit Paris Grand Slam.

I kvartsfinal fanns i morse dessutom svenska världstrean Anna Bernholm i 70 kg. Värmländskan från Molkom, som aldrig tidigare varit förbi andra omgången i VM, gick enkelt fram innan det tog stopp mot OS-trean Sally Conway, Storbritannien.

Trots det har hon fortfarande chans på medalj. Efter att ha vunnit sin återkvalsmatch mot Maria Perez, från Puerto Rico. Nu väntar bronsmatch för Bernholm, som avgörs senare i eftermiddag. Som motståndare står fransyskan Margaux Pinot, vinnare av Europeiska spelen tidigare i somras och silvermedaljör från EM 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.