Sverige klart för JVM-final

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är klart för sin första JVM-final sedan 2014.

Detta efter att ha besegrat USA med 4-2.

– Jättehäftigt, man är fruktansvärt stolt över killarna, säger lagkaptenen Lias Andersson till SVT Sport.

USA, anförda av supertalangen Casey Mittelstadt, inledde starkast, men det var Alexander Nylander som hade periodens bästa chans för Juniorkronorna när USA-målvakten med en benparad lyckades rädda i sista stund.

Pettersson klinisk målskytt

Istället kom matchens första mål i andra perioden – för Sverige. Där var det svenska spelövertaget stort, och som på beställning kom målet när Elias Pettersson gjorde 1-0 i powerplay. USA höjde sig direkt efter det svenska ledningsmålet – men svenske målvakten Filip Gustavsson storspelade och stod i vägen med flera vassa räddningar.

JVM i ishockey

– De får inte riktigt de heta chanserna, så det var ganska lugnt, säger målvakten till SVT Sport.

Målexplosion – i boxplay

I den tredje perioden kom den svenska målexplosionen. Inom loppet av drygt två minuter gjorde Lias Andersson 2-0, Oskar Steen 3-0 och till slut Axel Jonsson Fjällby 4-0 som grundlade den svenska 4-2-segern. De två sistnämnda i samma numerära underläge(!).

– Vi har krigat hela vägen. Det känns som vi hade någonting från första början. Jag längtar tills finalen, säger Rasmus Dahlin till SVT Sport.

– Vi är jättenöjda att vi vinner i dag, men det betyder ingenting om vi inte vinner i morgon, säger förbundskaptenen Tomas Montén till SVT Sport.

Finalen blir mot Kanada som tidigt i morse körde över Tjeckien i sin semifinal.

Så sänds medaljmatcherna

Fredag 5 januari (natt till lördag)

22.00 Bronsmatch: Tjeckien-USA, TV12

01.30 Final: Sverige-Kanada, SVT2

Repris på finalen klockan 08.00 på lördag i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet