Ali Khavari, i rött, i SM-finalen i taekwondo mot Faradin Habibi, i blått. Foto: BILDBYRÅN

Ali Khavari drömmer om att tävla för Sverige i OS

Uppdaterad
Publicerad

Ali Khavari kom till Sverige för sex månader sedan och har redan hunnit bli svensk mästare i taekwondo. Men hans stora dröm att få tävla för Sverige under OS är än så länge osäker.

Ali Khavari började träna taekwando redan som fyraåring i Afghanistan. Han flydde landet på grund av orligheter och kom till Sverige för sex månader sedan. Nu tränar han 8 timmar om dagen sju dagar i veckan här i träningslokalen i Angered för att bli bäst i världen i sin klass.

– Taekwondo är mitt liv, min hobby och min kärlek, säger Ali Khavari.

OS i Rio de Janeiro 2016

Att han är på god väg visade han redan i sin första tävling i Sverige för två månader sedan då han blev svensk mästare i 68 kg-klassen.

– Det var min första tävling i Sverige och att få vinna den var väldigt roligt för mig.

Lovar en medalj

Men hans stora dröm just nu är att få tävla för Sverige under OS i Rio.

– Jag tänker på Olympiska spelen varje kväll innan jag går och lägger mig. Jag tror att jag kommer med till OS och tar medalj där, säger han.

Ahmed Talabani har tränat honom sedan han kom till klubben för tre månader sedan och han är övertygad om Ali Khavari har det som krävs för att vinna en OS- medalj.

– Jag kan lova att han kommer hem med en medalj om han kommer med till OS, säger Ahmed Talabani.

Hoppas bli OS-klar

Men Ali Khavari är inte svensk medborgare än, vilket krävs för att få tävla för Sverige under OS. Hans tränare har varit i kontakt med migrationsverket för att skynda på processen men än är det inte klart.

– Nej det är inte klart än på grund av att han kom till Sverige för bara sex månader sedan. Det tar oftast längre tid att bli svensk medborgare men jag hoppas att han hinner bli klar till OS, säger Ahmed Talabani.

– Jag hoppas fortfarande att kunna tävla för Sverige i OS. Men blir det inte av den här gången satsar jag på nästa OS, säger Ali Khavari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet