Daniel Teymur, vänster, och David Teymur, höger, signerar affischer inför helgens UFC-gala. Foto: Privat

Svenska bröderna går match på samma UFC-gala

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot lördag kan det bli dubbla svenska segrar i UFC – till och med inom en och samma familj.

Bröderna David Teymur, 29, och Daniel Teymur, 30, går båda match på galan i Utica, New York.

– Vi har tagit oss hit tillsammans och nu ska vi åka hem som vinnare tillsammans, säger yngre brodern David till SVT Sport.

Att syskonpar tävlar på samma gala i UFC, världens största MMA-organisation, är sällsynt. Att ett svenskt syskonpar gör det har aldrig hänt tidigare.

David och Daniel Teymur har visserligen gått match på samma gala många gånger tidigare – inte minst under åren som thaiboxare där båda blev svensk mästare och nordisk mästare – men aldrig i UFC.

Något som har väckt uppmärksamhet även i Utica, New York, där galan arrangeras natten mot lördag.

– Många tycker att det är riktigt grymt. Det är inte varje dag som två bröder går match på samma gala, eller ens i samma organisation. Det känns jättekul och vi är båda jättetaggade, säger David Teymur.

”Hade varit obeskrivligt”

Äldre brodern Daniel Teymur instämmer.

– Det känns stort. Jag vet inte om det någonsin har hänt i UFC tidigare. Nu ser vi fram emot att gå match. Efter ett långt träningsläger tillsammans hade det varit obeskrivligt om båda får avsluta med varsin vinst, säger han till SVT Sport.

David, som tävlar i lättvikt (70,3 kilo), är den som uppmärksammats mest i UFC hittills. Han ställs nu mot ärrade veteranen Nik Lentz. Amerikanen har gått hela 38 proffsmatcher varav 28 slutat med seger. Jämförelsevis har svensken ”bara” åtta proffsmatcher och sju segrar.

– Nik Lentz är duktig, men jag har mött tuffare motståndare än honom. På den här nivån är alla matcher viktiga och den här är inget undantag, säger han.

”Vi är ett dream team”

Daniel Teymur förlorade sin UFC-debut i juli förra året och är nu ute efter revansch. Svensken har totalt sju proffsmatcher och sex segrar på meritlistan.

För motståndet står amerikanen Julio Arce som har hela 14 segrar på 16 matcher. Matchen går i fjädervikt (65,7 kilo).

– Jag vet att Arce är riktigt bra stående. Han är en duktig boxare, men samtidigt allround. Jag räknar med en tuff match, säger Daniel.

– Det gäller att fokusera på matchen i sig och inte bli störd av uppmärksamheten vi har fått runt omkring. Det gäller att handskas med det på rätt sätt, fortsätter han.

Stöttningen från brorsan betyder mycket, intygar båda två.

– Vi är verkligen ett ”dream team” och hjälper varandra med allt från maten till träningen till att coacha. Det handlar om att samarbeta. Nu har vi ett fantastiskt träningsläger bakom oss och båda är i god form. Vi har gjort vår läxa och nu är det dags att skriva provet, säger David Teymur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.