Foto: Foto: Svenska JudoförbundetVisa alla (2)
Visa alla (2)

EM-brons och klarat OS-kval för Marcus Nyman

Publicerad

Sverige fortsätter att plocka medaljer på judo-EM i Kazan. Marcus Nyman tog i dag brons i 90-kilosklassen. ”Jag rankar den här medaljen väldigt högt, det är ett av mina största resultat någonsin”, säger en lycklig Nyman till SVT Sport på telefon från Kazan.

Vägen till medalj var dock inte helt spikrak för 25-årige Nyman som redan i första matchen drog på sig en skada i ljumsken. Trots det vann han men smärtan var märkbar och det var osäkert om han skulle kunna fortsätta.

Men Nyman trotsade smärtan och fortsatte sitt EM-äventyr och tog ytterligare två segrar efter stark uppbackning och behandling av landslagets sjukgymnast Peter Drugge.

Nyman förlorade sedan kvartsfinalen mot polacken Piotr Kuczera. I återkvalet stod han sedan åter som segrare efter vinst mot Quedjau Nhabali från Ukraina.

Revanschsugen inför OS

I bronsmatchen skulle Nyman ha mött Alexandre Iddir, men fransmannen lämnade återbud på grund av skada och Nyman kunde därmed fira karriärens andra EM-medalj på seniornivå. En framgång han värderar extra högt efter att ha varit borta från sporten en längre tid.

Nyman valde att ta timeout efter OS 2012 där han åkte ut redan i den inledande matchen.

– Jag gjorde comeback för att jag ville ta nya mästerskapsmedaljer och nu känns det verkligen värt det, säger han till SVT Sport.

– Jag känner mig väldigt revanschsugen på att göra ett bra OS efter motgången 2012 och hoppas verkligen att jag blir uttagen snabbt nu så att jag så fort som möjligt kan börja fokusera på att mina förberedelser, säger Nyman.

”Smått fantastisk”

Inför EM låg Nyman på 14:e plats på världsrankingen i 90-kilosklassen och det är de 22 främsta som direktkvalar till OS. Dagens framgång gör även att han avancerar på rankingen.

– Nu är han med råge klar sett till världsrankingen, så där är han OS-klar men sedan måste såklart SOK också officiellt ta ut honom, säger förbundskapten Robert Eriksson till SVT Sport.

Vad säger du om svenk judos status just nu?

– Det är det bästa vi haft, det visar våra två medaljer här på EM och vi har även haft stora framgångar under året. Vi står starka när vi nu går in i slutskedet av OS-kvalet, säger en mycket glad förbundskapten.

I och med dagens brons har Sverige nu tagit brons två dagar i rad. I går firade ju Robin Pacek karriärens första mästerskapsmedalj.

– Vad ska man säga? Man hoppas alltid på sådana här resultat men att ta två EM-medaljer, speciellt ett OS-år, det känns smått fantastisk, säger Eriksson.

Nyman var redan historisk

Redan 2010 skrev Marcus Nyman in sig i historieböckerna som Sveriges första Europamästare i judo efter att ha vunnit guld 90-kilosklassen på EM i Wien.

Karriärens första mästerskapsmedaljer kom redan på juniornivå med bland annat brons på junior-VM 2008 och guld 2009 på junior-EM i Jerevan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer