Ingenjören som drömmer om VM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har ett av världens främsta landslag i thaiboxning. Sedan 2010 har det blivit inte mindre är sju VM-guld (30 medaljer totalt). Bea Malecki, 24-årig ingenjör från Stockholm, är ett av många medaljhopp när VM avgörs i Jönköping.

Att VM i thaiboxning avgörs i Sverige är anmärkningsvärt. Det är första gången i historien som mästerskapet hamnar i Europa. Och det är ett jätte-evenemang. Närmare 500 delatagare från 60 länder kommer till Jönköping och Kinnarps Arena (invigning på torsdag, 19 maj).

På senaste VM i Malaysia blev Sverige bästa nation på damsidan. Och konkurrensen har sporrat många.

– Jag har sparrat mycket tillsammans med Isa Tidblad-Keskikangas som är regerande världsmästare. Det har betytt otroligt mycket för mig och det har fått mig att växa som fajter. Vi kör hårt... och orkar jag stå emot Isa så orkar jag nog mot vem som helst, säger Bea Malecki.

Hårda sparkar och knän

Hon är debutant i landslaget i VM men också ett stort medaljhopp. Hennes styrka är hårda sparkar och effektiva knän. Dessutom är hennes räckvidd en stor fördel. Hon är en av de längsta i 67-kilosklassen, 1.79.

– Jag är ganska säker på att hon tar medalj. Allt annat vore en besvikelse. Så bra är hon, säger hennes tränare Jocke Karlsson, meriterad fajter som bland annat vunnit ett VM-silver och gått flera matcher i K1.

Bea Malecki har, vid sidan av satsningen på sin idrott, hunnit med att utbilda sig till ingenjör vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Och hon har i dag ett heltidsjobb på ett byggföretag.

– Alla sa till mig att det inte går att jobba heltid och samtidigt tävla i thaiboxning på toppnivå. Men jag har visat att det går, säger Bea Malecki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.