Kimia Alizadeh vann bronsmatchen i OS 2016 över Nikita Glasnovic. Foto: Bildbyrån

Irans enda kvinnliga OS-medaljör lämnar landet för gott

Uppdaterad
Publicerad

Kimia Alizadeh är Irans enda OS-medaljör. 2016 i Rio de Janeiro tog hon ett brons i 57-kilosklassen i taekwondo. Nu väljer Alizadeh att lämna Iran i protest mot behandlingen av kvinnor i landet.

”Jag är en av de miljoner förtryckta kvinnorna i Iran”, skriver Alizadeh i sociala medier.

Under gårdagen publicerade Kimia Alizadeh ett känslosamt inlägg i sociala medier. Alizadeh som i Iran är mer känd som ”Tsunamin” avslöjade i sitt inlägg att hon har lämnat Iran och att hon inte ämnar återvända.

I sociala medier skriver hon enligt CNN:

”De tog mig var de än ville. Jag hade på mig vad de sa till mig. Alla meningar de sade till mig att säga repeterade jag. När de tyckte att det passade så utnyttjade de mig.”

Alizadeh blev Irans första och hittills enda kvinnliga OS-medaljör när hon 2016 i Rio de Janeiro slog svenska Nikita Glasnovic i bronsmatchen i 57-kilosklassen. Rykten om Alizadehs beslut började florera under torsdagen men Seyed Mohammed Pouladgar, ordförande i Irans taekwondoförbund dementerade uppgifterna, Pouladgar menade att hennes resa från Iran var en del av en semester och att uppgifterna var politiskt motiverade rykten förstärkta av utländsk media.

Lämnar landet

Nu står det dock klart att 21-åringen har lämnat landet och i sitt inlägg riktar taekwondo-stjärnan skarp kritik mot regimen i Iran.

”Jag var inte viktig för dem. Ingen av oss betydde någonting, vi var bara verktyg”

Alizadehs skriver också att hennes beslut var tuffare än att vinna ett olympiskt guld:

”Jag kommer förbli en dotter av Iran var jag än befinner mig”

Alizadehs beslut kommer samtidigt som omfattande protester mot den sittande makten i Iran rasar i landet efter den uppblossade konflikten mellan USA och Iran. Amerikanska utrikesdepartementet har kommenterat Alizadehs beslut:

– Iran kommer fortsätta att förlora fler starka kvinnor om de inte lär sig att stärka och stötta dem, säger Morgan Ortagus enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.