MMA-proffset Jack Hermansson från Uddevalla går i helgen sin sjätte match i UFC och 21:a totalt sett. Foto: Bildbyrån

UFC-svenskens mentala knep – betygsätter sig själv

Uppdaterad
Publicerad

I helgen kliver UFC-svensken Jack Hermansson, 29, upp i oktagonen för att ta sig an rutinerade brassen Thales Leites, 36, på dennes hemmaplan i Rio de Janeiro.

Som förberedelse har han testat en metod av mental träning och betygsatt sig själv i ett 40-tal olika kategorier.

– Det pratas mycket om att träna hårt, men inte tillräckligt om att tänka rätt, säger han till SVT Sport.

Uddevallasonen Hermansson är kanske en av de minst kända UFC-svenskarna, mycket på grund av att han vid 21 års ålder flyttade till Oslo där han tränat under flera år. Men meriterna är det inget fel på. Totalt 20 matcher som proffs varav 16 segrar (tio på knockout och tre via submission).

I UFC, världens största MMA-organisation, har det blivit fem matcher varav tre segrar. I helgen kliver han upp i oktagonen för sjätte gången när han ställs mot veteranen Thales Leites vid galan UFC 224 i Rio de Janeiro.

Brassen är en riktig veteran som proffsdebuterade redan 2003 och utmanade om UFC-titeln i mellanvikt (84 kilo) mot dåvarande mästaren Anderson Silva 2009. Leites har gått totalt 35 matcher (19 i UFC) och vunnit 27 av dem.

– Det ska bli jäkligt kul att möta honom. När jag började träna MMA var han i världstoppen och det är ett namn som man har haft med sig under alla år. Det blir en riktigt farlig motståndare, säger Jack Hermansson till SVT Sport.

I sin senaste match, i slutet av oktober förra året, fick svensken en ligamentskada i handleden och en fraktur i underarmsbenet. Förutom den fysiska rehabiliteringen har han också lagt många timmar på mental träning det senaste halvåret.

Har arbetat i krigszoner

Det tillsammans med mentalcoachen Tommy Fjeldheim som har över 10 års erfarenhet från FSK, ett norskt militärt specialförband, där han fått krävande utlandsuppdrag i olika krigszoner. Han har tidigare jobbat med norska boxningsstjärnan Cecilia Brækhus.

– Det är ett nytt grepp jag har testat som har hjälpt mig till en ny nivå. Vi har gjort en utvärdering av mitt träningsupplägg och försökt optimera precis alla delar av mitt liv. Vi tog fram ett betygssystem på säkert 40 olika punkter som jag använder, berättar Jack Hermansson.

Punkterna berör allt från fysiska delar som explosivitet, styrka och rörlighet till mer tekniska detaljer som slag, sparkar och knän. Men också mer alldagliga områden som till exempel planering.

– Hur bra är jag på att planera? Har man ett rörigt schema leder det till stress, som i sin tur leder till sämre sömn, som i sin tur påverkar prestationen. Det är många såna detaljer vi jobbat med, säger Hermansson.

”Tvingas tänka djupare”

Tillsammans med Fjeldheim har han också jobbat med visualisering. Bland annat genom att försöka återskapa matchsituationen med allt från kläder, inmarschmusik och tankesätt.

– Att jobba med Tommy har varit grymt givande. Inom kampsporten pratas det mycket om att träna hårt, men inte tillräckligt om att tänka rätt. Den mentala biten är minst lika viktig.

– Tidigare i dag skickade han ett meddelande och frågade vad som var mitt mål med dagen. Det tvingar mig att tänka lite djupare på hur jag ska få konkreta resultat. Man kan alltid hitta sätt att bli bättre och det känns riktigt bra att ha satt fart på det här hjulet, säger Jack Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.