”Lika stort som fotbolls-VM i Brasilien”

Uppdaterad
Publicerad

45 år efter att historiens första kendo-VM avgjordes i Tokyo återvänder sporten till sin vagga. En som kommer få uppleva mästerskapet är Michiko Komaki, Sveriges främsta kendoka.

– Större än så här blir det inte, säger hon till SVT Sport.

1970 i Tokyo hölls det första världsmästerskapet i kendo. I slutet av maj, 45 år senare, återvänder den traditionella japanska kampsporten till sin vagga. Den legendariska arenan Nippon Budokan, med plats för 15 000 personer, är sedan länge slutsåld.

– VM i Tokyo är lika stort för kendon som när fotbolls-VM spelades i Brasilien. Jag har aldrig tävlat i Japan förut och att få tävla i just Budokan, det går inte att beskriva hur det kommer att kännas, säger Michiko Komaki.

Historisk mästarinna

34-åriga Komaki har vunnit sju individuella SM-guld, varav de fyra senaste i rad, något som ingen svenska tidigare lyckats med.

Det stundande världsmästerskapet i Tokyo blir hennes tredje i karriären.

– Jag är snabb och explosiv. Men mycket handlar också om den mentala biten. Jag är tävlingsinriktad, vill vinna och det gör också att jag tränar hårdare, säger Michiko Komaki om sina styrkor som kendoka.

Extraträning med pappa

Inför VM tränar hon extra med sin pappa Kazuhiro, som har utövat kendo sedan barnsben. Han kom till Sverige från Japan under tidigt 70-tal och var med om att utveckla sporten i sitt nya hemland.

– Han har bidragit till att det har gått så pass bra för mig. Det ger väldigt mycket när någon ser varje hugg du gör och kan se alla fel, säger Michiko och skrattar.

– Hennes grund är mycket bra, hon är stadig. Och då kan man också utveckla detaljerna. Fotarbetet, ögonen, ny position efter attacken, säger Kazuhiro om sin dotter.

”Roligare inför publik”

Han kommer finnas på plats i Tokyo under VM och följa Michiko, och erkänner att han avundas sin dotter.

– När jag var ung ville jag också tävla i Budokan. Det är världens bästa tävlingsplats, så visst är jag avundsjuk.

Hur ska det då bli att tävla inför sådan storpublik?

– Det känns lite nervöst, men ska samtidigt bli väldigt kul. Det är roligare att visa upp sig när det är publik, säger Michiko Komaki.

VM i Kendo avgörs i Tokyo 29-31 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.