Lina Länsberg, den enda svenska kvinnan i UFC någonsin, går match i Liverpool på söndag. Foto: Bildbyrån

Lina Länsberg slåss för nytt UFC-kontrakt

Publicerad

Hon är Sveriges enda kvinnliga UFC-fajter någonsin. Men i Liverpool i dag slåss Lina Länsberg, 36, för nytt kontrakt i världens främsta MMA-organisation. – Press känner man varje gång, men jag fokuserar på det jag kan påverka, säger hon till SVT Sport.

Malmöfajtern Lina Länsberg, ursprungligen från Karlstad, skrev MMA-historia när hon hösten 2016 blev den första svenska kvinnan i UFC. Den första – och enda hittills.

På UFC-galan i Liverpool i dag går 36-åringen sin fjärde match i UFC och den sista på kontraktet. Hon ställs då mot amerikanskan Gina Mazany, 29.

Länsbergs prestation, snarare än om det blir vinst eller förlust, lär sedan avgöra om hon får ett nytt kontrakt med organisationen eller inte.

– UFC kan göra lite hur de vill. En vinst hjälper förstås, men det handlar lika mycket om hur underhållande du är, din ranking och så vidare. Jag tänker bara göra mitt bästa och sånt som jag inte kan påverka måste jag släppa, säger hon till SVT Sport.

Rankad 14:e i världen

Matchen går i bantamvikt (61,2 kilo) där Länsberg är rankad 14:e i världen bland utmanarna till mästaren Amanda Nunes, som nyligen försvarade sitt mästarbälte på hemmaplan i Rio de Janeiro.

Totalt har svenskan gått tio proffsmatcher och vunnit sju. Söndagens motståndare Gina Mazany har gått sex matcher och vunnit fem.

– Hon är ”southpaw” (vänsterboxare) vilket många upplever är svårare att möta, men jag tycker är ganska bekvämt. Sedan är hon aggressiv och går framåt hela tiden vilket passar mig bättre än fajters som backar mycket och är duktiga på att kontra, säger Länsberg.

Hoppas på fler UFC-svenskor

Hon vill se fler tjejer kampsporta överlag, men hoppas också att det kommer fler svenskor i UFC framöver.

– Det är kul att vara den första och sätta spår någonstans. Kan man vara en förebild för någon så är det en gåva och ett ansvar, säger Länsberg och fortsätter:

– Det finns många duktiga namn som kommer att synas framöver, till exempel Malin Hermansson, Cornelia Holm och Bea Malecki.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer