Robin Pacek, i blått, tog EM-brons under fredagen. Foto: BILDBYRÅN

EM-brons i judo efter svensk skräll: ”Smått fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en svensk bronsmedalj på judo-EM i Kazan i dag.

Kristianstads Robin Pacek, 25, tog sin första mästerskapsmedalj i karriären och plockade viktiga poäng i jakten om en OS-biljett.

”Jag skulle bli väldigt förvånad om han tappade det här”, säger förbundskapten Robert Eriksson till SVT Sport.

Pacek fick en på papperet tuff lottning men imponerade stort på mattorna i Kazan.

– Det är smått fantastiskt. Jag känner en otrolig glädje för Robin som haft det ganska motigt men lyckades leverera när det gällde som mest, säger förbundskapten Robert Eriksson och fortsätter:

– Det här trodde jag faktiskt inte, det var en kul överraskning.

Föll mot världsettan

Den ende som lyckades besegra svensken var georgiske världsettan Avtandil Tchrikishvili som bland annat har tre raka EM-guld.

– Robin gjorde en bra match men han var för vass helt enkelt, säger förbundskapten Robert Eriksson.

I bronsmatchen besegrade han regerande juniorvärldsmästaren Frank de Wit från Nederländerna – som dessutom är en av konkurrenterna om en OS-plats.

– Före EM låg Robin precis utanför kvalgränsen på världsrankingen men nu hoppar han förstås upp några snäpp. Det är tre tävlingar kvar och jag skulle bli väldigt förvånad om han tappade det här, säger Eriksson.

Nya medaljchanser i morgon

Men sedan krävs förstås ett godkännande från Sveriges Olympiska Kommitté för att få en biljett till Rio de Janeiro.

I morgon kliver Sveriges stora medaljhopp in i turneringen. Det i form av förre Europamästaren Marcus Nyman, OS-klare Martin Pacek samt Joakim Dvärby, EM-femma 2014.

– De är högre rankade på papperet men det ska omsättas i verkligheten också. Det blir en spännande dag. De har visat god form och det hade varit kul med en medaljmatch i morgon också, säger Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.