Det blåser kalla vindar inom svensk taekwondo. Foto: Bildbyrån

Taekwondoförbundet polisanmäler egna styrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska taekwondoförbundet fortsätter att skakas av jätteskandaler. Anklagelser om oegentligheter har gått så långt att delar av den förra styrelsen polisanmäls, erfar SVT Sport.

”Gör man felaktiga handlingar så måste det få konsekvenser”, säger förbundets nye ordförande Jacob Asp.

Under årsmötet i slutet av april fick den dåvarande styrelsen inte beviljat att fortsätta sitt arbete. Den nya som valdes in, upptäckte då oegentligheter  – och en ekonomisk skada på uppåt en miljon kronor.

– Vi trodde först att det bara var en dålig (års)redovisning. När det sedan visade sig att det fanns de här konstigheterna så blev vi bestörta allihop, säger Jacob Asp till SVT Sport.

”Alkohol som privata utgifter”

Den nya styrelsen har nu polisanmält fyra ledamöter i den förra. På tre punkter, enligt Jakob Asp.

  • Grovt bedrägeri. ”Oredovisade köp och privata utgifter – som godis och alkohol – ska ha gett en årsskuld på över en halv miljon”
  • Bokföringsbrott. ”Undanhållande av skulder i årsredovisningen, bland annat till Sveriges olympiska kommitté på omkring 340 000 kronor”. 
  • Grov trolöshet mot huvudman. ”Raderat förbundets datorer, dropbox. och tagit bort handlingar som borde ha funnits i förbundet. Helt enkelt ett sabotage mot hela verksamheten”.

Den nya styrelsen har tidigare anklagat den förra för att ha sysslat med pengatvätt. En utredning gjord av Riksidrottsförbundet, RF, har friat de misstänkta från alla anklagelser.

– Jag tycker det de har gjort är för jävligt. Jag hoppas att de aldrig någonsin kommer tillbaka till en position där de kan leka med andra personers pengar. Och förstöra för barn och ungdomar, sa Asp till SVT Sport för en månad sedan.

Facebook som bevismaterial

STF:s förre ordförande, Johan Nilsson, bemöter informationen om polisanmälan. Där han är en av de fyra som pekas ut.

– Det är ju förfärligt. Det är ju verkligen allvarliga anklagelser – men grundlösa. Det kommer inte att leda någonstans, säger Nilsson.

Jacob Asp, hur starka bevis har ni?

– Det finns Facebook-konversationer med styrelsemedlemmar som också stöds upp av vad som också fysiskt sedan har hänt. Både gällande datorerna (undanröjande material) och bokföringen, säger Asp och fortsätter.

– Enligt de objektiva företagen som vi har tagit in så rekommenderar de starkt att vi gör en polisanmälan – och det hade de ju inte gjort om de inte tyckt att ett brott hade begåtts.

Johan Nilsson tänker slå tillbaka med samma medel.

– I slutändan så kommer vi ju ta allt det här till domstol. För det handlar ju om förtal, helt enkelt, säger Nilsson.

– Nu hoppas vi att myndigheterna ska göra en helt objektiv utredning som sedan ska visa vad som faktiskt har skett i vårt förbund, säger Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.