Thaiboxaren Patricia Axling efter VM-guldet i maj. I dag blev hon också Europamästare. Foto: BILDBYRÅN

Två svenska EM-guld i thaiboxning

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att regna medaljer över svensk thaiboxning.

Patricia Axling blev i dag Europamästare – efter ett magnifikt år som också innehållit SM- och VM-guld.

”Just nu är det faktiskt lite för stort att ta in”, säger hon till SVT Sport.

För drygt två år sedan led Patricia Axling, som då sysslade med boxning, av motivationsbrist. Hon blickade mot andra kampsporter och fastnade direkt för thaiboxning.

Nu kan hon titulera sig bäst i världen. I år har hon i tur och ordning blivit svensk mästare, världsmästare och Europamästare.

– Det kommer att ta tid att smälta det här, säger hon på telefon från kroatiska Split efter EM-guldet i 57-kilosklassen.

”Vågade experimentera”

I finalen besegrade hon ungerskan Laura Judit. Svenskan tog kommandot från start och självförtroendet växte för varje rond.

– Tillsammans med mina tränare bestämde jag att jobba med vinklar när hon kom farande framåt. Det gick bra och jag kände redan i första ronden att jag hade bra kontroll. Då vågade jag experimentera och testa hoppknän och vänstersparkar och sådär, säger Axling.

Efter att ha blivit världsmästare på hemma-VM i Jönköping i maj var förstås målet en guldmedalj även på EM.

– Jag tränar hårt för att plocka guld, det är det som är målet. Och utdelningen det här året har varit bra, haha.

Fem svenska EM-medaljer

Axling är en av två svenskor som tog EM-guld i dag. Den andra är Bea Malecki som besegrade turkiskan Rabia Celik i finalen i 67-kilosklassen.

Totalt blev det fem medaljer. Erica Björnestrand (63,5 kilo), Anna Strandberg (71 kilo) och Angela Mamic (75 kilo) förlorade alla sina finaler och får åka hem med varsin silvermedalj.

– Det går otroligt bra för svensk thaiboxning just nu. Speciellt på damsidan men nu börjar även herrarna sticka upp vilket är roligt, säger Axling.

I morgon har Sverige chansen på tre guldmedaljer till varav två på herrsidan. Det genom Magnus Andersson (71 kilo), Simon Ogolla (91 kilo), och Isa Tidblad Keskikangas (60 kilo).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.