Domen mildrad för missnöjd kanotslalomåkare

Uppdaterad
Publicerad

Den bästa svenska kanotslalomåkaren på damsidan, Monika Mitasikova, blev nyligen avstängd i ett år efter en kontrovers med förbundet.

Men nu mildras domen för Mitasikova.

Den nya domen från förbundet innebär att landslagsåkaren Monika Mitasikova bara är avstängd från världscupfinalen i Spanien senare i höst.

Men hon är fortfarande missnöjd och överklagar nu ärendet till Riksidrottsnämnden.

– Det här handlar inte bara om att missa en tävling, utan om att rentvå mitt namn, säger Monika Mitasikova till SVT Sport.

Kanotslalomförbundet anser att Monika Mitasikova – och hennes sambo Isak Öhrström som har fått en varning av förbundet – har brutit mot värdegrunder i samband med EM i kanotslalom i maj, främst genom ”förolämpande och nedsättande kommentarer” mot förbundskaptenen Sixten Björklund. Bland annat ska Mitasikova ha sagt att förbundskaptenen inte klarar sitt jobb och bara duger till att köra bussen.

– Jag kan vara tyst eller inte svara, men jag kan inte ändra på det som är sagt, säger Monika Mitasikova.

När du kommer tillbaka till det svenska laget, har du lärt dig något?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra, eftersom förbundet har sagt till mig att jag måste vara försiktig med mitt uppförande.

Kommer du att vara det?

– Jag vet bara inte hur, jag känner inte att jag borde ändra på något. Borde jag inte stå på mig, eller slåss för bra möjligheter att prestera bra?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.