Foto: Bildbyrån

Silvermedaljören Karin Johansson missar VM

Uppdaterad
Publicerad

Karin Johansson är gravid och missar VM i Portugal. Men hon kommer att fortsätta att tävla i kanot.

– Om allt fungerar efter födseln så kommer jag att fortsätta karriären, säger Johansson till SVT Sport.

Kanot-VM avgörs i slutet av augusti i Portugal. Men Sverige kommer få åka dit utan en av sina största medaljhopp. Karin Johansson, 31, är gravid och missar mästerskapet. Hon är i 16:e veckan och födseln är beräknad till i början av januari.

Just nu pågår kanot-SM i Luleå.

– Det börjar synas runt magen och jag hade kunnat köra SM men nej, säsongen är avslutad, säger Johansson som efter EM fick en rejäl förkylning, någon hon tror är kopplat till graviditeten.

”Fått immunförsvaret nedsatt”

– Jag har nog fått mitt immunförsvar nedsatt. Sjukdomen gjorde att jag inte kunnat träna som jag velat. Och jag vill inte stressa kroppen, säger Johansson.

Den svenske förbundskaptenen Per-Erik Rönnestrand har redan räknat in Johansson till nästa år.

– Hon har tävlingslusten kvar och är bestämd på att komma tillbaka nästa år, vara med i VM i Rio och kämpa för en OS-biljett, säger Sveriges förbundskapten Per-Erik Rönnestrand.

Karin Johansson och Moa Wickberg är i vanliga fall Sveriges par i K2 men till VM i Portugal kommer Karin Johansson att ersättas av Melina Andersson. Melina kommer därmed att göra sitt första VM på seniornivå.

– Melina är ett av våra stora framtidshopp och hon är med i SOK:s satsning mot OS 2020.

Partnerbytet innebär även att Sveriges målsättningar under VM eventuellt kommer att ändras. Johansson och Wickberg tillhör toppen och kom trea senast i världscupen, medan Melina Andersson och Moa Wickberg aldrig har tävlat tillsammans internationellt.

– Vi kanske inte kan begär att de ska komma till A-final, det är deras första mästerskap tillsammans. Men de har visat att de kan tävla tillsammans på hemmaplan, säger Rönnestrand.

Karin Johansson är en av Sveriges bästa kanotister. Hon tog EM-silver i Belgrad i juni. Hon tog även VM-silver 2017 och belönades tack vare det med titeln ”Årets kanotist” i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.