Paldanius har tagit tolv internationella mästerskapsmedaljer. Foto: TT Nyhetsbyrån

Paldanius avslutar elitkarriären

Uppdaterad
Publicerad
Sofia Paldanius väljer att avsluta sin elitkarriär, efter 18 år i landslaget. OS i Rio blev svenskans sista stora tävling, med en niondeplats på K2 500 meter.

– Jag ser stolt och nöjd tillbaka på en fantastisk tid där jag så klart minns alla medaljer och grymma lopp men även, och inte minst, allt roligt runt omkring, säger Paldanius i ett pressmeddelande.   

Svenskan, som fyller 38 i år, har haft en framgångsrik karriär och har paddlat hem tolv internationella mästerskapsmedaljer, deltagit i fem OS och vunnit den totala världscupen två gånger.    

Sofia Paldanius slutade fyra på K1 500 i London, endast tiondelar från bronset, och ville därför sikta mot Rio. Men skador störde uppladdningen och Paldanius stod för en större bragd som ens tog sig till OS.

EM-guldet från 2007 sticker ut

Väl i Rio, i vad som blev hennes sista stora tävling, slutade Paldanius nia på K2 500 tillsammans med Karin Johansson.

Ett lopp som annars sticker ut under den långa karriären är från 2007.

– EM-guldet på K1 1000 meter är ett av de loppen jag minns mest. Jag var som allra bäst runt 06-08 och just det loppet var nåt extra, säger Paldanius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer