Sofia Paldanius under OS 2012 Foto: Bildbyrån

Paldanius om ukrainska avstängningen: ”Hon har något att dölja”

Uppdaterad
Publicerad

Avstängningen av ukrainska kanotisten Inna Osypenko Radomska skapar reaktioner.

Svenska Sofia Paldanius tycker att ukrainskans beteende är underligt och har reagerat starkt.

– Jag kan bara spekulera i om hon har fuskat när hon tävlat mot mig eller inte, säger hon till SVT Sport.

I går stängdes den tidigare OS-guldmedaljören i kanot, Inna Osypenko Radomska, av i fyra år för att hon vägrat genomgå ett oannonserat dopningstest.

Detta fick Sofia Paldanius, svensk OS-fyra när Osypenko Radomska tog OS-silver i London 2012, att reagera.

På sociala medier uttryckte Paldanius sin bestörtning över Osypenko Radomskas vägran, och när SVT Sport når henne är hon fortfarande besviken.

– Det som väcks lite är väl känslor som har varit tidigare. Det har ju varit mycket prat om dopning och folk som stängs av och kommer tillbaka. Och spekulationer som jag har haft innan, det är sånt som kommer tillbaka, säger hon till SVT Sport.

– Jag kan ju bara spekulera i varför hon vägrar göra ett dopningstest, för det är ju bara det hon är dömd för. Då undrar jag varför hon gör det och om hon har gjort det tidigare.

”Hon har något att dölja”

Paldanius medger att hon inte kände ukrainskan speciellt bra under sin aktiva karriär.

– Vissa konkurrenter har jag varit hemma hos, och några har varit hos mig, men henne känner jag inte så väl. Jag vet att hon alltid var en bra mästerskapskvinna, hon kom alltid i bra slag.

Men hon är säker på att något inte står rätt till.

– Jag tänker ju att hon har något att dölja. Sen kan ju jag bara spekulera i om hon har fuskat när hon tävlat mot mig eller inte.

Vill testa proverna på nytt

Skulle du vilja att de testade hennes prover från OS i London igen?

– Ja det skulle jag vilja. Jag vet att man kan analysera saker på ett bättre sätt än förut och jag vill att det ska vara rätt.

Om det skulle visa sig att Osypenko Radomska var dopad under OS i London, skulle Paldanius få en bronsmedalj, det finns dock inga uppgifter på att några prover ska testas igen.

Osypenko Radomskas OS-meriter

OS i Peking 2008: Guld på K1 500 meter

OS i London 2012: Två Silver

OS i Rio 2016: Brons

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.