Linnea Stensils poserar för ett porträtt under en pressträff om OS-truppen till Tokyo. Foto: Bildbyrån

Stensils storslam – vann fyra SM-guld i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Fyra SM-guld på fyra tävlingar.

Det blev Linnea Stensils, 26, facit i kanot-SM i helgen.

– Det blev väldigt lyckat. Nu har det blivit en grej att jag måste vinna, annars är det inte bra. Det var ett skönt att få ett kvitto, säger Stensils till SVT Sport.

Linnea Stensils, som är klar för OS i Tokyo, var storfavorit inför helgens kanot-SM. De två tidigare åren hade hon vunnit samtliga fyra tävlingar.

I helgen gjorde hon ingen besviken. Stensils levererade som vanligt.

– Det var en väldigt bra helg, det blev väldigt lyckat. Jag var lite orolig inför helgen, men det var skönt att det gick bra, säger Stensils.

Varför orolig?

– Det är alltid nervöst vid första tävlingen efter en lång paus. När OS ställdes in tänkte jag att jag tar säsongen lite som den kommer. Så det var skönt att det gick så bra.

I lördags kördes K1 200m och K1 1000m, Stensils vann båda. I går vann hon K1 500m och K1 5000m.

”En press på sig själv”

Det såg ut som du var överlägsen i helgen?

– Ja, det skulle man kunna säga, säger hon och skrattar.

Du har vunnit samtliga fyra SM-guld tre år i rad?

– Det är väldigt lätt att man tänker, ”jag åker till SM och vinner jag inte så har jag förlorat”. Man har en press på sig själv och på sätt och vis från andra. Jag är alltid nervös innan jag ska tävla.

– Nu har det blivit en grej att jag måste vinna, annars är det inte bra. Det var väldigt skönt att få ett kvitto att jag fortfarande är bra trots en lång stund utan tävlingar.

”Det är en svit jag helst inte vill bryta”

Du måste vinna fyra SM-guld?

– K1 200m har jag vunnit åtta år i rad, det är en svit jag helst inte vill bryta. Att vinna alla fyra SM-gulden är en bonus, det är jättesvårt.

Hon berättar att hon passat på att utnyttja sommaren som ett mentalt break där hon inte ägnat OS i Tokyo så många tankar. Hon har kört mer grundträning och även tagit semester.

– Jag har inte tänkt på OS varje dag, inte på samma sätt som tidigare. Jag har lagt det lite på is. Det var skönt nu när jag tävlade att jag kände att allt det där finns kvar, viljan att vinna och vara bäst.

Vid OS 2016 slutade hon på sjunde plats på K1 200m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.