Katerina Smutna vann Tjejvasan 2018

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckiskan Katerina Smutna vann Tjejvasan 2018 efter en spurt mot fjolårets vinnare Britta Johansson Norgren.

Smutna har aldrig tidigare vunnit Tjejvasan, däremot vann hon damklassen i Vasaloppet (90 km) 2016.

Det var ett jämnt lopp där det stod mellan fem åkare med dryga kilometern kvar till mål. Vid kurvan till upploppet vurpade Lina Korsgren och Emilia Lindstedt – en situation som tävlingsjuryn senare diskade Laila Kveli för

Vasaloppet

Det blev en jämn spurt mellan Katerina Smutna och Britta Johansson Norgren men det var tjeckiskan som åkte först över mållinjen. 

– Planen var att gå hårt och försöka spräcka fältet men insåg fort att det inte var en sådan dag. Jag hade en jättebra dag. Kände mig pigg hela vägen, säger Britta Johansson Norgren till SVT Sport.

Johansson Norgren, som jagade sin tredje raka seger i Tjejvasan, säger att det var några tekniska missar som gjorde att hon blev tvåa.

–Jag har känt mig pigg hela vägen, men jag var jäkligt dum som gick först in på sista rakan. Jag skulle ha vågat lega bakom, men jag trodde att de andra var tröttare än vad de var. Jag körde för att bli tvåa och då blir man tvåa, säger hon efter loppet.

Falk blev sexa

Efter att hon blev petad i både stafetten och sprintstafetten valde Hanna Falk att åka hem från Pyeongchang och att istället delta i Tjejvasan. Det blev en sjätte plats för 28-åringen.

– Det var ett tufft lopp. Det kändes lätt från början men efter halva loppet kände jag att jag inte har stakat så långt och blev trött. Men det var jättekul i spåret, säger Falk till SVT Sport.

Se sändningen från Tjejvasan här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet