Foto: TT Nyhetsbyrå

15-åriga Zagitova tog hem OAR:s första guld

Uppdaterad
Publicerad

Två ryska tonåringar gick en hård kamp om OS-guldet i konståkning. Och precis som på EM gick segern till blott 15-åriga Alina Zagitova, som blev den yngsta olympiska mästarinnan i konståkning på 20 år.

Finalen blev så tajt som den bara kan bli – båda åkarna fick 156,65 poäng för sina friprogram.

Världmästarinnan Jevgenija Medvedeva, 18 år.

Europamästarinnan Alina Zagitova, 15.

OS i Pyeongchang 2018

De två var i en klass för sig redan i kortprogrammet, där båda satte nya världsrekord. Efter friprogrammet stod Zagitova som segrare med blott 1,31 poängs marginal. En fullkomlig succé för Zagitova som gör sin allra första säsong som senior.

– Jag kan inte fatta att jag är den olympiska mästarinnan, säger Zagitova.

– Mina händer bara skakar.

Exakt samma poäng

Zagitova satte, till synes utan ansträngning, alla moment i sitt fria program där alla hopp ligger i andra halvan av programmet, då konståkarna vanligtvis är för trötta för kraftfull hoppning. Tio hopp totalt, varav sju trippelhopp, som alla satt perfekt. Programmet, till musik från Don Quixote, gav henne 156,65 poäng och hennes totala poäng landade på 239,57 – en dryg poäng bättre än segerpoängen i EM.

Medvedeva, som har samma tränare, presterade också ett spektakulärt åk och fick exakt samma poäng – något otroligt ovanligt i konståkning. Zagitovas ledning från kortprogrammet blev avgörande.

”Ville ge allt”

18-åringa Medvedeva har har dominerat konståkningen sedan 2015, men drabbades av en fotskada i höstas som tagit tid att återhämta sig från. Hon bjöd upp till hård kamp men kunde i slutänden inte rå på sin unga träningskamrat.

– Jag ville ge allt jag hade därute på isen, säger Medvedeva.

– Jag ångrar ingenting.

Men trots sina unga år är inte Alina Zagitova den yngsta konståkningsmästarinnan någonsin. Amerikanskan Tara Lipinski var bara 14 när hon vann OS i Nagano 1998.

Blev utkastad av tränaren

Ändå har vägen till OS-guldet inte varit spikrak för Zagitova. Hon har hunnit bryta både ett ben och en arm. I intervjuer har hon berättat om en brytpunkt då hennes tränare sparkade ut henne från träningsprogrammet eftersom hon inte jobbade hårt nog. Efter ha gråtit i tre dagar över utsikten att få återvända till sin hemstad fick hon en ny chans, skriver Washington Post.

– Man måste älska konståkning för att kunna åka bra. Du måste gå ut varje dag och göra samma sak om och om igen, säger hon.

Första ryska guldet

Konståkningsguldet blir det första guldet i Sydkorea som tas hem av en idrottare från OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

– Det var mycket press på mig och Jevgenija. Alla supportrar väntade sig att vi ryskor skulle vara i toppen.

Kanadensiskan Kaetlyn Osmond får åka hem med ett brons, mer än sju poäng efter Medvedeva.

Veteranen Carolina Kostner, Italien, blev femma i sitt fjärde och sista OS efter att ha misslyckats med sin trippel flip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet