Fjärde raka EM-titeln för franska isdansparet

Uppdaterad
Publicerad

Barndomsvännerna Gabriella Papadakis och Guillaume Cizeron levde upp till favoritskapet och knep sitt fjärde raka EM-guld när isdansen avgjordes i Moskva. Paret trollband publiken och skickade ett kraftfullt meddelande till konkurrenterna om OS-guldet.

– Så magiskt det är när de intar isen, säger SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

Publiken var knäpptyst när det franska paret åkte sitt fria program till Beethovens Månskenssonaten, sist av de tjugo paren.

– Det är knappt så man vågar andas, säger Falkenbäck i sändningen.

– Otroligt vackert, varenda rörelse, armar, sträckningar, och vilket program!

Paret belönades med 121,87 poäng, personligt rekord för fridansen. Deras totalpoäng 203,16 är även den personligt rekord.

Papadakis och Cizeron sade igår att EM bara var ett led i förberedelserna för att hämta hem ett OS-guld från Pyeongchang. Deras prestation på EM sätter press på regerande olympiska mästarna, tillika regerande världsmästarna, Tessa Virtue och Scott Moir inför uppgörelsen i Sydkorea om några veckor.

Paret har åkt tillsammans sedan de var 9-10 år.

– Vårt team, all erfarenhet vi har tillsammans, att vi litar på varandra – det är nyckeln till vår framgång, säger Cizeron i segerintervjun.

Dubbelt ryskt efter fransmännen

Ryska paret Ekaterina Bobrova och Dmitri Soloviev åkte upp sig från en fjärdeplats och tog hem silvret, långt efter fransmännen med 187,12 poäng. Även bronset gick till Ryssland, det unga paret Alexandra Stepanova och Ivan Bukin med 184,86.

Det italienska paret Anna Cappelini och Luca Lanotte, som kom till Moskva med tre raka EM-silver, blev utan medalj efter att par misstag av Cappelini.

Norden representerades i finalen av danska paret Laurence Fournier Beaudry och Nikolaj Sörensen, som slutade på en fin niondeplats, samt av Finlands Cecilia Törn / Jussiville Partanen på 15:e plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.