Foto: TT Nyhetsbyrå

Helgesson missar final – OS långt borta

Uppdaterad
Publicerad

Joshi Helgessons fall på det första hoppet blev kostsamt. Svenskan slutade på 26:e plats efter kortprogrammet och missar finalen. Nu är en plats i OS långt borta. Leder gör ryska favoriten Evgenia Medvedeva som fullständigt tog andan ur publiken.

Joshi Helgessons 52,07 poäng räckte inte. Och orsaken är det olyckliga fallet på hennes trippel lutz.  Svenskan fick fel riktning i upphoppet och missade landningen.

– Så som hon åkte idag, med den energi och fart som hon hade, och där sex av sju element var riktigt bra, så hade hon OM hon hade stått på benen i sin trippel lutz – varit i VM-final. Väldigt synd, säger SVT:s expertkommentator Lotta Falkenbäck.

Senare i programmet blev en tilltänkt trippel toeloop bara en dubbel. De övriga hoppen klarade dock Helgesson utan problem, liksom de avslutande piruetterna.

– Det är blandade känslor just nu. Jag är egentligen nöjd med allting utom mitt första hopp. Jag gjorde det perfekt på uppvärmningen. Det är surt för jag vet att jag kan det och jag gör det så himla ofta, sade Helgesson till SVT Sport efter sitt åk.

OS avlägset

Även fjolårets VM i Boston tog slut efter kortprogrammet. Med dagens miss är en svensk plats i OS damtävling avlägsen. I damklassen fördelas 24 av 30 platser efter VM. De sex resterande platserna tävlas det om i september, på tävlingen Nebelhorn Trophy i tyska Oberstdorf.

– Det är för de nationerna som inte har någon OS-plats efter detta VM. Så OS-chansen är inte helt körd.

I ett försök att kvalificera sig för OS flyttade Joshi Helgesson till Toronto för att vässa sin teknik. En förändring som hittills inte gett förbättrade resultat på mästerskap.

Efter kortprogrammet leder ryska europamästarinnan, Evgenia Medvedeva, som SVT:s expertkommentator Lotta Falkenbäck håller som guldfavorit.

Här hittar du alla sändningstider från konståknings-VM i Helsingfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.