Foto: Bildbyrån

Extern utredning visar på stora missförhållanden inom konståkning

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporter om missförhållanden tillsatte konståkningsförbundet i höstas en extern utredning.

I dag presenterades resultatet för distrikten, som SVT fått ta del av, där det bland annat framkommer att tränare utsätter åkare för emotionella övergrepp och vikthets.

– Resultatet i rapporten visar på större problem än vi visste. Vi känner oss jätteledsna över det., säger förbundets ordförande Katarina Henriksson till SVT Sport..

Den externa utredningen, som konståkningsförbundet själva beställt, är genomförd av Klara Edlund, docent i psykologi och Magnus Winter, idrottspsykologisk rådgivare. Resultatet visar på ett utbrett missförhållande inom svensk konståkning, framför allt på grund av en utbredd tystnadskultur och auktoritärt ledarskap.

Rapporten, som SVT tagit del av, visar på att det är vanligt med emotionella övergrepp inom sporten och åkare utsatts för bestraffning och förödmjukelse av tränaren. Bland annat genom kroppshets, och tränare ska även ha frambringat ätstörningar hos åkare. Flera av åkarna har vittnat om utebliven menstruation i flera efterföljande cykler.

”Vissa sexuella trakasserier förekommer”

I resultatet vittnas det även om att vissa sexuella trakasserier har förekommit, dock i liten utsträckning. Dessutom indikerar rapporten om beteenden som bryter mot barnkonventionen.

Den externa granskningen har genomförts i två huvudaktioner, med en webbenkät, besvarad av 638 personer, samt djupanalyser där 70 personer deltagit.

SVT Sport har i en granskning tagit del av totalt 15 mejl och sms som skickats till styrelsen på Svenska Konståkningsförbundet under tolv års tid. Där har föräldrar påvisat missförhållanden inom konståkningen, trots det fortsätter larmen att återkomma.

”Problemen är mer utbredda än vi tidigare trott”

– Det är jättetråkigt att det förekommer, vi vill ha nollvision mot allt sådant här,  säger Katarina Henriksson till SVT Sport.

Vilken är din roll?

– Självklart har jag ett ansvar. Jag har tagit tag i rapporten för att förändra och förbättra. Det är jobbigt när det blåser.

– Man kan inte överge något i en kris. Vi måste förbättra det här tillsammans.

Kommer du att ställa upp för omval?

– Ja.

KLIPP: Detta har hänt: Missförhållanden inom svensk konståkning

Rapporten visar emotionella övergrepp inom svensk konståkning

* Åkare utsetts för bestraffning och förödmjukelse av tränare

* Tränare uppmanar åkare att utsätta varandra för emotionella övergrepp

* Föräldrar är inte välkomna i den utsträckning de vill

* Yngre åkare rapporterar hög förekomst av oro – jämställd med ångestdiagnoser

* Åkare är rädda för sina tränare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.