Anita Östlund. Foto: Bildbyrån

Anita Östlund i tårar efter hoppmiss

Uppdaterad
Publicerad

Konståknings-VM för Anita Östlund och Sverige inleddes tveksamt. Ett obligatoriskt trippelhopp blev bara en dubbel och slutpoängen blev 53,07, klart mindre än förväntat. Det räckte inte till final.

– Jag är lite missnöjd, det var samma miss som på EM, säger Anita Östlund till SVT Sport.

Efter en rad småmissar i EM var det meningen att Anita Östlund skulle ta revansch under kortprogrammet i VM i Japan och ta sig till final.

– Det har varit en strulig säsong, med sjukdomar och småskador. Men nu känns det bra, att vara här och tävla i Japan är lite extra. Japan är ett stort konståkningsland, sa Anita Östlund till SVT Sport inför tävlingen.

Konståknings-VM

Men det blev ingen revansch för den 18-åriga svenskan. I stället tog hon sig för pannan efter sitt kortprogram.

– Aj, aj, aj... , man får inte missa det trippelhoppet, det blir noll poäng där, sa SVT:s expert Lotta Falkenbäck under själva programmet.

Anita inledde bra och satte sitt första hopp, men när det var dags för den obligatoriska trippeln, en ögel, blev det fel och Anita Östlund gjorde bra två varv i luften.

Nästa hopp, kombinationen, satte perfekt med två trippelhopp efter varandra. Men avslutningen blev inte heller riktigt som Anita Östlund och hennes team planerat. Piruetterna gav inte alls den poäng som man räknat med.

53,07 var visserligen säsongsbästa för Anita Östlund men det räckte inte för final.

– Jag är lite missnöjd, det var samma miss som på EM. Resten av programmet var bra, men det var det där hoppet, säger Anita Östlund.

– Resten av programmet gick okej, men det spelar inte så stor roll, säger Anita Östlund till SVT Sport med tårar i ögonen.

– Det här blir svårt, det var för många avdrag. Det var inget perfekt program, sammanfattade SVT:s expert Lotta Falkenbäck.

– Synd att vi inte får se Anitas långprogram. Men så är det.

Anita Östlund slutade på plats 30 av 40 startande. 24 gick vidare till final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konståknings-VM

Mer i ämnet