Plågad Majorov i sista stora finalen: ”Det var hemskt att åka”

Uppdaterad
Publicerad

En plågad Alexander Majorov, 27, gjorde sin sista stora mästerskapsfinal på VM i Japan i dag.
Svensken kämpade då mot migrän och illamående.
– Det var hemskt att åka i dag och jag kunde inte njuta, säger Majorov till SVT Sport.

Det blev inga fall för svensken, men det var heller inte ett felfritt åk. Majorov inledde med sitt svåraste hopp, en kvadrupel toeloop, som han satte fint. Han tilldelades poängen 150,55 i det fria programmet och totalt landade han på 229,72 när man också lägger till kortprogrammet. Det räckte till en 18:e plats, en tangering av Majorovs näst bästa VM-placering.

Efteråt var han väldigt nöjd med tanke på omständigheterna.

– Jag är förvånad att det ens gick i dag. Jag fick typ migrän och det gjorde ruskigt ont. Hela uppvärmningen var katastrofal och jag försökte dricka vatten, men det går inte att kontrollera kroppen när man har migrän, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– Under programmet gick jag på autopilot hela vägen och är otroligt nöjd med hur det gick. Jag kände ingenting alls. Men nu efteråt är det total minneslucka.

Vilket sätt att avsluta en mästerskapskarriär på?

– Ja, jag skulle gärna vilja komma ihåg vad jag gjorde på isen, men det gör jag inte. Så dåligt mådde jag. Jag måste se på reprisen efteråt, säger Majorov.

– Jag såg inte publiken, inte domarna. Det enda jag tänkte på var att räkna varven i piruetterna och försöka klara hoppen.

Svensken tycker alltså att besvären trots allt påverkade honom bra under själva programmet, men är rädd för ett bakslag efteråt.

– Jag tror att jag är på väg att bli riktigt sjuk. Migrän, illamående, ont i halsen, snuva, täppt i öronen. Kroppen säger ”nej” just nu.

Lillebror Nikolaj Majorov gästade SVT:s studio och kommenterade åket såhär:

– Jag tror att han är glad och nöjd. Han gör det bra, men jag är lite sur på landningarna. Han gör bra hopp, men släpper dem och förlorar så mycket poäng på det. Men det var inga fall och det är jättebra.

SVT:s expert Lotta Falkenbäck:

– Han stod pall för trycket och var verkligen närvarande i dag. Han öppnade inte upp några hopp och det är en styrka.

Alexander Majorov bekräftade efteråt att det här var hans sista mästerskap.

– Ja, det räcker nu. Nivån är så pass hög och jag har inte så mycket mer att utveckla. Det måste man göra redan i ung ålder, mer kvadrupplar i programmet till exempel.

Hur känns det då? Att det är över?

– Än så länge vill jag bara få av mig skridskorna och kyla ner mig lite grand. Sedan fattar jag nog att det är över. Det har varit mycket slit under många år och nu ser jag fram emot att få lära ut det jag kan till nästa generation, säger Majorov.

Guldet gick till Nathan Chen, USA.

Fakta: Alexander Majorov

Visa

Född: 19 juli 1991 i dåvarande Leningrad, Sovjetunionen (nuvarande S:t Petersburg, Ryssland). Flyttade med föräldrarna till Sverige och Luleå när han var sex månader gammal.

Klubb: Luleå KK.

Främsta meriter: Brons i junior-VM 2011 (första svenska mästerskapsmedaljen sedan 1937), 12:a i VM 2018, 14:e i OS 2014, 18:e i VM 2019, 18:e i VM 2013, sexa i EM 2013.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer