Cecilia Ingman och Lotta Falkenbäck kommenterar mästerskapet. Foto: SVT.

Lotta Falkenbäcks guide till konståknings-EM

Uppdaterad
Publicerad

Fyra EM-guld ska delas ut. SVT Sports expert Lotta Falkenberg tror att värdnationen Ryssland blir farliga i många grenar och att Sveriges deltagare på dam- och herrsidan når sina respektive finaler.

– Alexander Majorov, Anita Östlund och Matilda Algotsson tar sig till final om de presterar vad de kan, säger Lotta Falkenbäck.

– Ett EM precis innan ett OS är ett getingbo. Många etablerade åkare som vill prestera bra innan OS, men också en del nya som inte har något att förlora.

Majorov ska visa att han förtjänar OS-plats

Den femfaldiga EM-guldmedaljören Javier Fernadez från Spanien är stor favorit på herrsidan.

– Han har tävlat sparsamt i höst och har fokus på OS och en medalj här som avslutning på en härlig karriär. En riktig entertainer på isen med glimten i ögat.

– Jag tror att ryssarna Mikhail Kolyada och Alexander Samarin kan utmana. Även Alexander Bychenko från Israel, som tog silver förra året, blir farlig.

– För svenske Alexander Majorov blir det viktigt att göra två bra åk för att bevisa för SOK att han förtjänar en plats i OS.

Rysk dominans på damsidan

Lotta Falkenbäck tror på tre ryskor och en italiensk erfaren utmanare.

– Regerande världsmästarinnan Evgenia Medvedeva har varit skadad men är tillbaka, är hon helt återställd så vinner hon. Annars tror jag på ryskorna Alina Zagitova och Maria Sotskova. Den som kan utmana är den rutinerade 31-åringen Carolina Kostner från Italien.

– Vår nya svenska mästarinna Anita Östlund debuterar, endast 16 år gammal. Tillsammans med Matilda Algotsson, som har två EM-starter, konkurrerar de om en OS-plats. Båda tar sig till final om de presterar vad de kan.

Återbud öppnar upp i paråkningen

– Aliona Savchenko och Bruno Massot från Tyskland var de stora favoriterna, men de lämnade återbud för att satsa allt på OS. Det öppnar upp för det ryska paret Evgenia Tarasova och Vladimir Morozov och det franska paret Vanessa James och Morgan Cipres. Fransoserna har gått från klarhet till klarhet och jag tror att de blir farliga.

Svensk medverkan i isdansen

– Sverige är representerade i isdans för första gången på riktigt länge. Malin Malmberg och Thomas Nordahl från Stockholm har klarat den tekniska kvalgränsen, vilket är väldigt kul.

– De tar hem EM-guldet är Gabriella Papadakis och Guillaume från Frankrike. De har vunnit allt de ställt upp i och de är det första paret över 200 poäng någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.