Josefin Taljegård under lördagens tävling. Foto: Bildbyrån

Taljegård missade drömgränsen på EM – men tror på OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Josefin Taljegård missade drömgränsen på 192 poäng i konståknings-EM i Tallinn.

Men 25-åringen tror fortfarande att hon får åka till OS i Peking.

– Jag tror att de kommer att skicka mig, säger hon till SVT Sport efter lördagens final.

Josefin Taljegård kvalificerade sig till lördagens finalprogram tack vare en 18:e plats i det korta programmet i torsdags. Inför EM hade hon 192 poäng som det stora målet och hon hade 58,24 poäng med sig från i torsdags.

Men när lördagens fria program var avklarad stod det klart att drömgränsen var långt borta. Taljegård stannade på totalt 164,30 poäng och efter EM-debuten var det blandade känslor efter 14:e-platsen.

– Jag är lite missnöjd med totalpoängen. Jag kan så mycket bättre och har högre potential. Det är väl lite både och, säger hon.

Taljegård stod för två kostsamma missar – två stycken trippel salchow – som gjorde att totalpoängen blev lägre än önskat.

– Det är väl därför jag känner mig mest missnöjd. Jag brukar sätta det och gjorde inte den här gången, säger hon.

”Har presterat väldigt bra”

OS i Peking är mindre än tre veckor och om några dagar tror Taljegård att besked om hon får åka eller inte kommer. Men trots att det fanns mer att hämta i dag hoppas hon på en OS-plats.

– Jag har mer att ge. Både placeringsmässigt och poängmässigt. Det är många som skriver att de vill se mig där och att jag tillför till sporten. Jag hoppas fortfarande och nu är det upp till vårt förbund och SOK (Sveriges olympiska kommitté), säger hon.

Tror du att du får en plats?

– Jag tror att de kommer att skicka mig. Jag har presterat väldigt bra under året. Även om jag inte nådde 192 poäng fick jag min högsta poäng någonsin i november, 182. Det är inte så långt ifrån men det är inte jag som bestämmer, men jag tror att de kommer att göra det, säger hon.

Vann gjorde ryska 15-åringen Kamila Valjeva med hela 259,06 poäng. Även andra- och tredjeplatsen bkev rysk i form av Anna Stjerbakova och Alexandra Trusova.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.