Anita Östlund är tillbaka efter fotskadan och får åka till EM i Minsk. Foto: Bildbyrån

Anita Östlund tillbaka efter skadan – åker EM

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka inleds konståknings-EM i Vitryssland. Och det blir med Anita Östlund på isen. Det bekräftar konståkningsförbundet för SVT Sport.

I mitten av nästa vecka drar konståknings-EM igång i Minsk, Vitryssland. EM-truppen, som presenterades innan jul, består av tre svenska åkare: Anita Östlund och bröderna Alexander och Nikolaj Majorov.

Men det har funnits ett frågetecken kring Östlund. I somras skadade hon vänsterfoten och frågan har varit om hon hinner läka till mästerskapet eller inte. Nu kommer svaret: När Östlund testade foten under onsdagen kändes inte skadan av och konståkningsförbundet räknar därmed med att hon åker EM.

– Jag är väldigt glad att hon är tillbaka igen. Vi har haft koll på henne under skadeperioden och kan konstatera att hon nu är frisk och i form, säger sportchef Scott Rachuk.

”Sveriges toppåkare”

Men det har också riktats kritik mot förbundets EM-uttagning. Enligt SVT:s expert Lotta Falkenbäck borde Matilda Algotsson ha en plats i truppen snarare än Östlund. Inte minst eftersom Algotsson imponerade och vann SM i december, under tiden då Anita Östlund var skadad.

Hur har ni tagit beslutet att Östlund får åka och inte Algotsson?

– Uttagningen är inte baserad på endast en tävling, utan vi ser till hela året och baserar beslutet på världsrankingen, säger Scott Rachuk och fortsätter:

– Matilda är inte långt bakom Anita på rankingen, men en frisk Anita är fortfarande Sveriges toppåkare i konståkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.